Q10 Koenzim – Már meglévő szívproblémáknál is segíthet!
A Q10 koenzim szintje nagyjából 30 éves korig megfelelő mennyiségben termelődik a szervezetben, de az életkor előrehaladtával jelentős mértékben csökkenni kezd. A csökkenés nagymértékben megnövelheti a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, ezért a Q10 pótlása kiemelten fontos.
Mi az a Q10 koenzim?
A Q10 koenzim egy vitaminhoz hasonló, zsíroldékony enzim. Nélkülözhetetlen szerepet játszik a sejtek energiatermelésében, az oxigénszállításban és a betegséget okozó káros szabadgyökök semlegesítésében. Legfontosabb feladata, hogy biztosítsa a tápanyagokból a test sejtjeinek energiával való ellátását, megfelelő működését. Minél magasabb a sejtekben található Q10 szintje, annál több energiát képesek előállítani. Ha csökken a Q10 szintje, energiahiány lép fel, ami a sejtek működésének megzavarodását, esetleg teljes leállását is okozhatja.
Mi okozhatja a Q10 koenzim csökkenését?
A korral járó természetes Q10 termelődésének csökkenése mellett a szervezetbe bevitt nyomelemek, vitaminok és ásványi anyagok csökkenése, az egyoldalú táplálkozás, az élelmiszerekkel bevitt tartósítószerek, adalékanyagok, a máj működésének romlása, a stresszes életvitel, a fokozott szellemi és fizikai igénybevétel, illetve bizonyos gyógyszerek rendszeres fogyasztása is nagymértékben hozzájárulhat a koenzim hiányához.
A Q10 koenzim csökkenésének tünetei:
- állandó fáradtságérzet, általános gyengeség
- heves szívdobogás, szívritmuszavar
- légszomj, mellkasi szorítás, fájdalom
- ingadozó vagy magas vérnyomás
- korai érelmeszesedés
- alvászavarok, koncentrációs zavarok, szédülés
- visszatérő gyulladások, fertőzések
- allergiák megjelenése
- gyengülő immunrendszer
- a máj működésének rendellenességei
- törékenyebb csontok, nehezen gyógyuló sebek
- korai klimax, heves hőhullámok
Honnan juthat a szervezet Q10 koenzimhez?
A Q10 koenzim pótlása történet külső forrásból, a felvett táplálékokból. Legnagyobb mennyiségben az állati belsőségek, a vörös húsú halak, a növényi olajok és a zöld növények tartalmazzák. Q10 koenzimet a sejtek, elsősorban a máj is termel, de 30 éves kor után egyre kevesebb termelődik belőle.
A Q10 koenzim hatása
- Antioxidáns hatásával megköti a betegséget okozó káros szabadgyököket.
- Növeli az érfalak rugalmasságát, csökkenti a zsírok lerakódását az erekben.
- Segít megelőzni a szívinfarktust, az érelmeszesedést, a magas vérnyomást.
- Jótékony hatású az allergiás, asztmás és légúti megbetegedések esetén.
- Megelőzi, illetve kezeli az agyműködés rendellenességeit
- Lassítja az öregedési folyamatokat.
- Erősíti az immunrendszert, növeli a fizikai erőnlétet.
Már meglévő szívproblémáknál is segíthet
Az egyik legtöbb Q10-et tartalmazó szerv a szív. Ha a szívizom nem jut elegendő Q10-hez, akkor nem tud megfelelően működni, legnagyobb hiányát éppen ezért a szívbetegeknél mutatták ki. A túl zsíros étkezési szokások, a mozgásszegény életmód, a külső behatások során olyan káros szabadgyökök szabadulnak fel a szervezetben, amelyek megbontják az érfalakat, elősegítik a zsír és a mész lerakódását az erekben. Elzáródhat a koszorúér, és bizonyos idő elteltével infarktus is kialakulhat.
A Q10 koenzim fogyasztása jelentős mértékben csökkentheti az erek és a szív károsodásait, mert javítja az érfal működését, erősíti a szívizmot, amely a megfelelő mennyiségű vér keringtetéséért is felelős. Kivédi a szívgyógyszerek, illetve a magas vérnyomás elleni gyógyszerek káros mellékhatásait. Az életkorral járó Q10-szint csökkenése önmagában is szívizom-károsodást okozhat, amely hamar visszafordítható a koenzim pótlásával!
Védi az idegrendszert, megelőzheti a migrént
A Q10 kedvező hatást fejt ki migrénes fejfájásban szenvedőknél. Emelt napi adag fogyasztásával eredményes lehet a migrénes rohamok megelőzésében, a rohamok számának csökkentésében. A Q10 koenzim növeli az idegcsatornákat és az agy működését befolyásoló elektronátviteli láncok csökkent aktivitását. Alkalmazzák az agyműködés rendellenességeinek kezelésében is, például skizofréniánál, sclerosis multiplexnél, Parkinson- és Alzheimer-kórnál.
Visszafordíthatja a fogínysorvadást
Az elektromos fogkefék használatánál, az emelt dózisú C-vitamin-pótlásnál nagyobb hatékonyságú a Q10 koenzim rendszeres fogyasztása. Még a rosszabb állapotú, a fogak meglazulásával járó fogínysorvadást is képes visszafordítani! Javítja az ínyszövet ellenálló képességet, segíti a beteg szövetek regenerálódását, nagymértékben csökkenti az íny és a gyökérhártya gyulladásait.
Erősíti az immunrendszert, fiatalít
Erős antioxidáns hatásával a Q10 megköti a szabadgyököket, amelyek a sejtek működését, egészséges termelődését károsíthatják. Lassítja az általános öregedési folyamatokat, nagyobb állóképességet és ellenállóképességet biztosít. A bőrt is kiemelten védi a káros környezeti hatásoktól, az UV-sugárzások következményeitől.
Kinek ajánlott különösen a Q10 koenzim pótlása?
- 40 év feletti nőknek, férfiaknak
- stresszes életmódot folytatók számára
- megterhelő fizikai munkát végzőknek, sportolóknak
- szív- és keringési betegségben szenvedőknek
- magas vérnyomásra, magas koleszterinszintre
- túlsúllyal küszködőknek, elhízásra hajlamosaknak
- rendszeresen dohányzóknak, alkoholfogyasztóknak
- cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciásoknak