A flavonoidok természetes úton normalizálhatják a magas vérnyomást, erősítik, rugalmasan tartják az ereket, meggátolhatják a koleszterin lerakódását az érfalakban
A flavonoidok természetes növényi festékanyagok, a növények termelik védekezésül a kórokozókkal, a káros külső hatásokkal, a sugárzással szemben. Nagyon hasznosak az emberi szervezet számára is, mert erős antioxidáns, antibakteriális, vírusellenes és gyulladásgátló hatással rendelkeznek.
A flavonoidokról
A flavonoidok neve a latin flavus, sárga szóból ered, mert először a sárga gyümölcsökből, zöldségekből vonták ki azokat. A flavonoidok különféle színes növényi festékanyagok, többezer flavonoid típusú vegyületet azonosítottak már gyümölcsökből, zöldségekből, gyógynövényekből.
A flavonoidok jótékony hatásai:
- Antioxidáns hatásukkal semlegesítik a sejtkárosító szabadgyököket.
- Hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez.
- Növelik a tápanyagok, a vitaminok, az ásványi anyagok és a nyomelemek hasznosulását.
- Védelmet nyújtanak a káros baktériumok, vírusok és gombák elszaporodása ellen.
- Csökkentik a szervezetben fellépő gyulladásokat.
- Normalizálhatják a magas vérnyomást, a magas koleszterinszintet.
- Javítják a vérkeringést, rugalmasan tartják az ereket.
- A hisztaminszint szabályozásával enyhítik az allergiás tüneteket.
- Segítik a máj méregtelenítő munkáját.
Erős antioxidáns hatásúak
Az antioxidánsok megkötik és semlegesítik a szabadgyököket, ezzel lassítják az oxidációs folyamatokat, vagy meg is gátolhatják. Vannak antioxidánsok, amelyeket a szervezet maga is megtermel, de külsőleg is bejuttathatók a szervezetbe. A flavonoidokban lévő értékes antioxidánsok a szabadgyökök közömbösítése mellett megnövelik a táplálékkal bevitt, antioxidáns hatású vitaminok hatását is.
Csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát
Csökkentik a szervezetben fellépő gyulladásokat
A flavonoidok hatással vannak azoknak az enzimeknek a működésére, amelyek szerepet játszanak a gyulladásos folyamatokban, ezért rendszeres fogyasztásuk különösen hasznos lehet a megelőzés szempontjából. A kórokozók elleni védekezőképesség növelésével is hozzájárulnak az immunrendszer normál működéséhez, az ellenálló képesség megerősítéséhez.
Gyulladáscsökkentő hatásuk mellett a flavonoidok befolyásolják a hisztamin és a szerotonin felszabadulását is a szervezetben, ezzel pedig különösen légúti allergiák és asztma esetén enyhíthetik nagymértékben a kellemetlen tüneteket.
Cukorbetegek számára is hasznos a fogyasztásuk
A flavonoidok természetes forrásai
A legjobb flavonoidforrások a bogyós gyümölcsök, például a szeder, az áfonya, a meggy, az eper, valamint a citrusfélék. A zöldségek közül a hagymafélék, a zöldlevelesek, a sóska, a spenót tartalmaz sok flavonoidot, valamint a zeller, a petrezselyem, a lencse.
Extra tipp:
A flavonoidok az idegrendszerre, az agyműködésre is jótékony hatásúak, ezért kifejezetten ajánlott a fogyasztásuk a mentális zavarok és az időskori neurodegeneratív betegségek megelőzésének támogatására.
Kapcsolódó Termékkategória
- Flavonoidok
- Gyógynövények
- Gyulladáscsökkentés
- Immunerősítés
- Koleszterinszint
- Szív és érrendszer
- Vércukorszint