A cink pótlása kiemelten fontos az immunrendszer számára

A cink pótlása kiemelten fontos az immunrendszer számára

Cinkhiány esetén gyengül az immunrendszer, a kórokozókkal, fertőzésekkel szembeni védekezőképesség

Cink nélkül a sejteket borító hártyák, a sejtmembránok sérülékennyé válnak, nem tudják megvédeni a sejteket a káros hatásoktól. A cink ezért különösen fontos az immunrendszer számára, hogy hatékonyan tudjon védekezni a kórokozókkal, fertőzésekkel szemben.

A cinkről

A cink egy esszenciális nyomelem, csak kis mennyiséget igényel belőle az emberi szervezet, de létfontosságú szerepet tölt be. Legfőbb feladat, hogy védje a sejteket borító hártyákat. Ha kevés a cink, a sejtek védtelenebbé válnak a káros hatásokkal szemben, sérülékenyek lesznek. Ez pedig az egész szervezetre hatással lehet.

Cinkhiány esetén gyengül az immunrendszer, a kórokozókkal, fertőzésekkel szembeni védekezőképesség. Idegrendszeri, hormonális és termékenységi problémák léphetnek fel, a bőr, a hajhagymák is sérülékennyé válnak. A cink hozzájárul a vércukorszint normalizálásához is, a megfelelő látáshoz, szagláshoz és ízleléshez, a méreganyagok semlegesítéséhez.

Milyen tünetek jelezhetik a cinkhiányt?

  • gyakori betegeskedés, visszatérő fertőzések
  • erősen hulló haj
  • fehérfoltos körmök
  • száraz, fokozottan viszkető bőr
  • gyulladt, pattanásos bőr
  • lassan gyógyuló sebek
  • romló íz- és szagérzékelés
  • hallásromlás, fülzúgás
  • termékenységi problémák
  • prosztatagyulladás
  • fájdalmas menstruáció
  • állandó rosszkedv, levertség
  • koncentrációs és memóriazavarok
  • látásproblémák, szembetegségek
  • gyomor- és bélrendszeri panaszok

Mivel a cinket a szervezet nem tudja előállítani, sem sokáig tárolni, ezért folyamatosan gondoskodni kell a beviteléről. Gyomor- és bélrendszeri panaszok, felszívódási zavarok esetén, illetve idősebb korban, amikor már rosszabbul tudja hasznosítani a szervezet a tápanyagokat, különösen oda kell figyelni a megfelelő cinkmennyiség pótlására.

Járványos időszakban különösen fontos a pótlása

A cinknek jelentős szerepe van az immunrendszer normál működésében, a kórokozókkal, fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség növelésében. Járványos időszakban ezért nagyon oda kell figyelni a megfelelő mennyiségű bevitelére. Betegség alatt jelentősen felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatokat, elősegíti a szervezet gyorsabb regenerálódását is.

Antioxidáns hatású

A cink antioxidáns hatású, azaz közömbösíteni tudja az oxidációs folyamatokat. Ez azt jelenti, hogy amikor a szervezetbe kerülő oxigénmolekulák reakcióba lépnek a sejtekkel, melléktermékként szabadgyökök keletkeznek. Ha ezek a szabadgyökök elszaporodnak, károsíthatják a sejteket, és ezzel különféle káros folyamatokat, gyulladásokat, betegségeket indíthatnak el.

Az antioxidánsok megakadályozhatják ezeket az oxidációs folyamatokat, ezzel pedig nagymértékben megvédhetik a sejteket a károsodástól.

Bőrproblémák kezelésére

A cink a bőr normál állapotának fenntartásához is nélkülözhetetlen. Cinkhiány esetén a bőrben gyulladások léphetnek fel, nem tud megfelelően védekezni a kórokozókkal szemben. Antibakteriális, méregtelenítő tulajdonságával elősegíti a bőrbaktériumok kiirtását, a pattanások, kiütések csökkentését. Rosacea és ekcéma esetén is érdemes ügyelni az optimális cinkbevitelre.

Kinek kell különösen odafigyelnie a cinkpótlásra?

  • 40 év feletti férfiaknak a prosztataproblémák megelőzéséhez.
  • Termékenységi zavarok esetén a spermiumok egészséges termelődéséhez és befogadásához.
  • Kisgyermekeknek a megfelelő ütemben fejlődéshez.
  • Pattanásoktól, aknéktól, ekcémától szenvedőknek.
  • Fokozott hajhullás, kopaszodás esetén.
  • Egyoldalúan táplálkozás, szigorú diéta alatt.
  • Aktív sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek a megnövekedett cinkigény miatt.
  • Az idősebb korosztálynak.

A cink természetes forrásai

A fehérjékben gazdag ételek a cink legjobb természetes forrásai, főként a halak, a tengeri herkentyűk, a húsok, a belsőséges, a tejtermékek, valamint a tojás. A hüvelyes zöldségek, a magok és a diófélék is tartalmaznak a cinket, azonban az állati eredetű táplálékokban lévő jobban hasznosul a szervezetben.

Extra tipp:

A cink pótlásakor érdemes figyelembe venni, hogy míg a fehérjék elősegítik a cink felszívódását és hasznosulását, addig a gabonafélék rostjai, valamint a spenótban lévő oxálsav, továbbá a fogamzásgátló gyógyszerek, a kenőcsök tetraciklintartalma jelentős mértékben csökkentheti.

Kapcsolódó termékkategória

Kapcsolódó termékek


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük