A jód legjobb forrásai a tengeri halak, a kagyló, a homár, a tengeri só
A jód nélkülözhetetlen a pajzsmirigyhormonok előállításához. Pótlására különösen oda kell figyelni pajzsmirigy-alulműködés esetén, állandó fáradtságérzetnél, fázékonyságnál, valamint a várandósság alatt és változókorban.
Miért fontos a jód a szervezet számára?
A jód az egyik legfontosabb vegyület a pajzsmirigy megfelelő működéséhez, a pajzsmirigyhormonok termeléséhez. Részt vesz az idegi folyamatokat, az anyagcsere szabályozásában, a vérkeringés egészséges fenntartásában.
Jódhoz az ételekkel és az ivóvízzel juthat a szervezet, de általában egyik sem tartalmazza azt a mennyiséget, amelyre valóban szükség van. A talaj és az ivóvíz jódtartalma alacsony, így a hazai élelmiszerekkel és ivóvízzel kevés jód kerül a szervezetbe. A jódban gazdag, tengeri eredetű ételek fogyasztása is jellemzően kevés. A jódhiány ezért gyakori jelenség.
A jódhiány tünetei
A jódhiány jellemző tünetei közé elsősorban a különféle pajzsmirigyproblémák tartoznak, például a pajzsmirigy alulműködése, göbök megjelenése és a golyva, a pajzsmirigy megnagyobbodása. Miómák, csomók jelenhetnek meg a petefészekben, a méhben, a mellekben, a férfiaknál pedig prosztataproblémák alakulhatnak ki.
A jód hiánya hatással van az immunrendszer és az idegrendszer működésére is, csökken a kórokozókkal szembeni ellenálló képesség, fokozott fáradtság, kimerültség jelentkezik, romlik a koncentráció, a memória, de még depresszió is kialakulhat.
Várandósság alatt a jódhiány testi és szellemi fogyatékosságot okozat a születendő gyermeknél, gyermekkorban pedig a növekedésben való visszamaradottságot, alacsony intelligenciahányadost.
Mikor ajánlott különösen a jódpótlás?
- pajzsmirigy-alulműködés esetén
- anyagcserezavaroknál
- a várandósság és a szoptatás alatt
- változókorban
- indokolatlan súlynövekedésnél, hízékonyságnál
- fáradékonyságnál, fázékonyságnál
- koncentrációs és memóriazavaroknál
- ritkuló hajnál, fokozott hajhullásnál
- száraz, problémás bőrnél
A jód létfontosságú a pajzsmirigy egészséges működéséhez
Védi a gyomrot, a beleket, a melleket
Jódra nemcsak a pajzsmirigynek van szüksége, fontos a gyomor és a bél nyálkahártyáinak épsége, a sugárzásra érzékeny szervek, különösen a mell, a tüdő, a here egészségének megőrzéséhez is. A jód ugyanolyan erős antioxidáns hatású, mint a C-vitamin, megköti és semlegesíti a szervezetben elszaporodó, a sejteket károsító szabadgyököket.
A jód természetes forrásai
A jód legjobb forrásai a tengeri halak, a kagyló, a homár, a tengeri só. Azonban ezek jellemzően nem fordulnak elő rendszeresen a mindennapos étrendben, ezért érdemes táplálékkiegészítőkkel is pótolni a jódot.
Különösen fokozott jódszükséglet idején, például a várandósság és a szoptatás időszakában, kamaszkorban, változókorban, aktív sportoláskor vagy nehéz fizikai munkát végezve.
Extra tipp:
A jód pótlásakor ügyelni kell arra, hogy bizonyos növények és vegyületek jelentősen csökkentik a jód felszívódását és hasznosulását. Ilyen a fluorid, a nitrát vagy a káposztafélékben megtalálható glikozinolátok.
Kapcsolódó Termékkategória
- Jód tartalmú készítmények
- Ásványi anyagok
- Pajzsmirigy működés
- Probiotikum, bélflóra, emésztés
- Prosztata egészsége
- Változókor, női problémák
- Multivitamin kismamáknak