Lenmag rendszeres fogyasztásával azok is pótolhatják az értékes ómega-3 zsírsavakat, akik vegán étrendet követnek. Különösen ajánlott emésztési problémákra, ízületi és bélgyulladásra, magas koleszterinszintre, magas vérnyomásra, illetve változókorban.
A lenmag kivételesen gazdag ómega-3 zsírsavakban
A lenmagban sok vitamin és ásványi anyag is található, köztük immunerősítő, érvédő C-vitamin, látásjavító A-vitamin, stresszoldó, energizáló B-vitaminok, a fáradékonyságot csökkentő vas, a bőrt, a hajat és a körmöket szépítő cink, az öregedési folyamatokat lassító E-vitamin. Inulin is van benne, amely természetes prebiotikum, hozzájárul a bélflóra egyensúlyának helyreállításához, a székelési problémák normalizálásához.
A lenmag jótékony hatásai:
- Hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez.
- Értékes zsírsavai megakadályozzák a koleszterin lerakódását az erek falán.
- Csökkenti az ízületi gyulladást, erősíti a porcokat, az ínszalagokat.
- Magas rosttartalmával javítja az emésztést, a bélműködést.
- Védőréteget képez a gyomorban, megelőzheti, illetve kezeli a gyomorfekélyt.
- Leköti a felesleges gyomorsavat.
- Segíti a máj méregtelenítő munkáját, serkenti az anyagcserét.
- Természetes hormonszabályzó hatású.
- Kezeli a bőrproblémákat, különösen az ekcémát.
- Fiatalosan tartja a bőrt, pótolja a bőr szükséges nedvesség- és zsírtartalmát.
Kiváló növényi forrása az ómega-3 zsírsavaknak
A lenmag rendszeres fogyasztása különösen azok számára ajánlott, akik nem fogyasztanak állati eredetű táplálékot, mert így ők is hozzájuthatnak a nélkülözhetetlen ómega-3 zsírsavakhoz. Az ómega-3 zsírsavak pótlása nagyon fontos, mert kiemelten védik a szívet, az érrendszert, serkentik az agyműködést, a koncentrációt, a memóriát. A csontok, ízületek erősségében is szerepet játszanak, csökkentik a hormonális betegségek kockázatát.
Érszűkület, érelmeszesedés ellen
A lenmagban lévő értékes növényi vegyületek és olajok szabályozzák a zsíranyagcserét, megakadályozzák, hogy a koleszterin lerakódon az erek falán. Ezzel a lenmagnak jelentős szerepe lehet a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében, az érszűkület, érelmeszesedés, az infarktus, a trombózis, az agyvérzés megelőzésében.
Ízületi gyulladásra, porckopásra
A lenmagban lévő ómega-3 zsírsavak erős gyulladáscsökkentő hatásúak. Akiknek a munkájukból, sporttevékenységükből vagy túlsúlyukból adódóan jobban ki vannak téve az ízületeik a megterheléseknek, fontos, hogy rendszeresen pótolják az ómegazsírsavakat. Rugalmasan tartják az ízületeket, szalagok, porcokat, biztosítják számukra a megfelelő tápanyagokat, csökkentik a kopások mértékét.
Refluxra, gyomorfekélyre, emésztési problémákra
Segíti a méreganyagok semlegesítését
A lenmag támogatja a máj méregtelenítő munkáját, az élelmiszeradalékokkal, a gyógyszerekkel, a szennyezett levegővel szervezetbe kerülő toxikus vegyületek semlegesítését és kivezetését. Ezzel nemcsak a májkárosodás megelőzésében és kezelésében játszik szerepet, de többek között a bőrbetegségek, főként az ekcéma gyógyulásának elősegítésében is. Anyagcsere-serkentő hatásával fogyókúra kiegészítésé is ajánlott.
Fiatalosan tartja a bőrt
A lenmag rendszeres fogyasztása nagyon jó hatással van a bőrre, mert feltölti a szükséges nedvességtartalommal, zsírtartalommal, ellátja fontos tápanyagokat. Rugalmasan, feszesen tartja a szöveteket, lassítja az öregedési folyamatokat, a bőr megereszkedését, a ráncok kialakulását.
Mikor ajánlott különösen a lenmag fogyasztása?
- magas koleszterinszintre
- magas vérnyomásra
- ízületi gyulladásra, porckopásra
- szív- és érrendszeri panaszokra
- emésztési problémákra
- elhúzódó székrekedésre
- gyengülő látásra, időskori látásromlásra
- koncentrálási és memóriazavarokra
- ekcémára, pikkelysömörre
- öregedő, problémás bőrre
- klimaxos tünetek csökkentésére
- vegán étrendet követőknek
Extra tipp:
A lenmag gluténérzékenyek számára is nagyon hasznos, mert alkalmas a hagyományos lisztek helyettesítésére. Őrölve süthető belőle kenyér, sütemény; használható főzelékek, mártások, levesek sűrítésére.
Kapcsolódó Termékkategória
- Lenmagolaj
- Omega 3-6-9 és Lecitin
- Gyógynövények
- Szív és érrendszer
- Koleszterinszint
- Gyulladáscsökkentés
- Ízületek, Porcok, Csontok
- Probiotikum, bélflóra, emésztés