A lenmag kiváló forrása az ómega-3 zsírsavaknak

A lenmag kiváló forrása az ómega-3 zsírsavaknak

Lenmag rendszeres fogyasztásával azok is pótolhatják az értékes ómega-3 zsírsavakat, akik vegán étrendet követnek. Különösen ajánlott emésztési problémákra, ízületi és bélgyulladásra, magas koleszterinszintre, magas vérnyomásra, illetve változókorban.

A lenmag kivételesen gazdag ómega-3 zsírsavakban

A lenmagban lévő értékes zsírsavak aránya nagyon magas, akár a 72%-ot is elérheti. Ezek az ómegazsírsavak nagyon hasznosak az emberi szervezet számára, mert helyreállítják az emésztést, tisztítják az ereket, a bélrendszert, csökkentik a gyulladásokat, normalizálhatják a magas vérnyomást vagy a magas koleszterinszintet. Még az idegrendszerre és a hormonháztartásra, a csontokra is jótékony hatással vannak, ezért változókorban kifejezetten ajánlott a lenmag rendszeres fogyasztása.

A lenmagban sok vitamin és ásványi anyag is található, köztük immunerősítő, érvédő C-vitamin, látásjavító A-vitamin, stresszoldó, energizáló B-vitaminok, a fáradékonyságot csökkentő vas, a bőrt, a hajat és a körmöket szépítő cink, az öregedési folyamatokat lassító E-vitamin. Inulin is van benne, amely természetes prebiotikum, hozzájárul a bélflóra egyensúlyának helyreállításához, a székelési problémák normalizálásához.

A lenmag jótékony hatásai:

  • Hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez.
  • Értékes zsírsavai megakadályozzák a koleszterin lerakódását az erek falán.
  • Csökkenti az ízületi gyulladást, erősíti a porcokat, az ínszalagokat.
  • Magas rosttartalmával javítja az emésztést, a bélműködést.
  • Védőréteget képez a gyomorban, megelőzheti, illetve kezeli a gyomorfekélyt.
  • Leköti a felesleges gyomorsavat.
  • Segíti a máj méregtelenítő munkáját, serkenti az anyagcserét.
  • Természetes hormonszabályzó hatású.
  • Kezeli a bőrproblémákat, különösen az ekcémát.
  • Fiatalosan tartja a bőrt, pótolja a bőr szükséges nedvesség- és zsírtartalmát.

Kiváló növényi forrása az ómega-3 zsírsavaknak

A lenmag rendszeres fogyasztása különösen azok számára ajánlott, akik nem fogyasztanak állati eredetű táplálékot, mert így ők is hozzájuthatnak a nélkülözhetetlen ómega-3 zsírsavakhoz. Az ómega-3 zsírsavak pótlása nagyon fontos, mert kiemelten védik a szívet, az érrendszert, serkentik az agyműködést, a koncentrációt, a memóriát. A csontok, ízületek erősségében is szerepet játszanak, csökkentik a hormonális betegségek kockázatát.

Érszűkület, érelmeszesedés ellen

A lenmagban lévő értékes növényi vegyületek és olajok szabályozzák a zsíranyagcserét, megakadályozzák, hogy a koleszterin lerakódon az erek falán. Ezzel a lenmagnak jelentős szerepe lehet a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében, az érszűkület, érelmeszesedés, az infarktus, a trombózis, az agyvérzés megelőzésében.

Ízületi gyulladásra, porckopásra

A lenmagban lévő ómega-3 zsírsavak erős gyulladáscsökkentő hatásúak. Akiknek a munkájukból, sporttevékenységükből vagy túlsúlyukból adódóan jobban ki vannak téve az ízületeik a megterheléseknek, fontos, hogy rendszeresen pótolják az ómegazsírsavakat. Rugalmasan tartják az ízületeket, szalagok, porcokat, biztosítják számukra a megfelelő tápanyagokat, csökkentik a kopások mértékét.

Refluxra, gyomorfekélyre, emésztési problémákra

A lenmag kiemelten védi a gyomrot és a beleket, szabályozza a gyomorsav termelődését, nyálkaanyagaival védőréteget képez a gyomorban. Megelőzi a túl sok gyomorsav felmaró, károsító hatását, enyhíti az irritációkat. Gazdag rostokban, amelyek elősegítik az egészséges bélműködést, elhúzódó székrekedés esetén kifejezetten ajánlott a fogyasztása.

Segíti a méreganyagok semlegesítését

A lenmag támogatja a máj méregtelenítő munkáját, az élelmiszeradalékokkal, a gyógyszerekkel, a szennyezett levegővel szervezetbe kerülő toxikus vegyületek semlegesítését és kivezetését. Ezzel nemcsak a májkárosodás megelőzésében és kezelésében játszik szerepet, de többek között a bőrbetegségek, főként az ekcéma gyógyulásának elősegítésében is. Anyagcsere-serkentő hatásával fogyókúra kiegészítésé is ajánlott.

Fiatalosan tartja a bőrt

A lenmag rendszeres fogyasztása nagyon jó hatással van a bőrre, mert feltölti a szükséges nedvességtartalommal, zsírtartalommal, ellátja fontos tápanyagokat. Rugalmasan, feszesen tartja a szöveteket, lassítja az öregedési folyamatokat, a bőr megereszkedését, a ráncok kialakulását.

Mikor ajánlott különösen a lenmag fogyasztása?

  • magas koleszterinszintre
  • magas vérnyomásra
  • ízületi gyulladásra, porckopásra
  • szív- és érrendszeri panaszokra
  • emésztési problémákra
  • elhúzódó székrekedésre
  • gyengülő látásra, időskori látásromlásra
  • koncentrálási és memóriazavarokra
  • ekcémára, pikkelysömörre
  • öregedő, problémás bőrre
  • klimaxos tünetek csökkentésére
  • vegán étrendet követőknek

Extra tipp:

A lenmag gluténérzékenyek számára is nagyon hasznos, mert alkalmas a hagyományos lisztek helyettesítésére. Őrölve süthető belőle kenyér, sütemény; használható főzelékek, mártások, levesek sűrítésére.

Kapcsolódó Termékkategória

Kapcsolódó termékek


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük