Ha kevés prebiotikum jut a szervezetbe, lecsökken a probiotikumok mennyisége, túlsúlyba kerülhetnek a bélflórában a káros baktériumok
A bélflóra egészséges egyensúlyának fenntartására probiotikumokra van szükség, a probiotikumoknak pedig prebiotikumokra. Növelik a hasznos baktériumok számát, hozzájárulnak a káros baktériumok kiirtásához, helyreállítják az emésztést, erősítik a szervezet ellenálló képességét.
Mik azok a prebiotikumok?
A prebiotikumok olyan természetes élelmiszerszármazékok, amelyek táplálékul szolgálnak a bélben jelenlévő hasznos bélbaktériumoknak, a probiotikumoknak. A prebiotikumok ellenállnak a gyomorsavnak és egyéb emésztőnedveknek, így emésztetlenül jutnak el a vastagbélbe, ahol kifejthetik jótékony hatásukat.
Milyen jótékony hatása van a prebiotikumoknak?
- Növelik a probiotikumok számát a bélflórában.
- Hozzájárulnak a káros baktériumok kiszorításához.
- A bélflóra egészségének támogatásával erősítik az immunrendszert.
- Elősegítik a tápanyagok, a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő felszívódását.
- Enyhítik az allergiás, intoleranciás tüneteket.
- A hüvelyflóra normál egyensúlyához is hozzájárulnak.
- Csökkentik az IBS (irritábilis bél szindróma) tüneteit.
Ezért fontos a probiotikum mellé prebiotikumot is fogyasztani:
A probiotikumok fő feladata a bélflóra egyensúlyának, a hasznos és káros baktériumok arányának helyreállítása és fenntartása. Mivel az immunanyagok nagy része a bélflórában termelődik, ezért a probiotikumok a bélflóra optimális egyensúlyának fenntartásával az immunrendszer normál működését is jelentősen segítik. Erősítik a szervezet ellenálló képességét a kórokozókkal, a fertőzésekkel, a gyulladásokkal szemben.
Ha kevés prebiotikum jut a szervezetbe, lecsökken a probiotikumok mennyisége, túlsúlyba kerülhetnek a bélflórában a káros baktériumok. Legyengül az immunrendszer, a szervezet nem tud megfelelően védekezni a kórokozók ellen. Ezért fontos a probiotikumok szedését prebiotikumokkal is kiegészíteni. A sérült bélflóra helyreállítását is felgyorsítják, például antibiotikumkúra alatt és után.
Hogyan vihetők be a szervezetbe a prebiotikumok?
A prebiotikumokat az ételekkel, illetve táplálékkiegészítőkkel is be lehet juttatni a szervezetbe. Sok természetes prebiotikumot tartalmaznak a hagymafélék, a csicsóka, az articsóka, a borsó, a cikória, a banán, de az érett sajtok is jó források.
A prebiotikumok közül a legjobb az inulin, amely zöldségekben, gyümölcsökben, gyógynövényekben is megtalálható. Ez a növényi rost nagymértékben támogatja a hasznos baktériumok szaporodását, amelyek az egészséges bélflóra helyreállítását és megőrzését végzik. A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek felszívódását is nagymértékben elősegíti.
Emésztési problémák, gombás fertőzések, például Candida esetén, illetve hüvelygyulladásra, ételallergiáknál, ételintoleranciáknál, szív- és érrendszeri betegségeknél is érdemes rendszeresen fogyasztani.
Mikor ajánlott különösen prebiotikumot szedni?
- antibiotikum szedésekor a kiirtott hasznos baktériumok pótlására
- gyulladásos bélbetegségek esetén
- emésztési problémáknál
- hányással, hasmenéssel járó betegségeknél
- utazások előtt a bélflóra védelmére
- visszatérő húgyúti fertőzéseknél a hüvelyflóra helyreállítására
- bőrgyulladásoknál, bőrbetegségeknél
- szájüregi fertőzéseknél, fogszabályzó vagy műfogsor viselésénél
- fogyókúra, szigorú diéta alatt
Extra tipp:
A prebiotikumok elősegítik a kalcium és a vas felszívódását és hasznosulását a szervezetben, így a csontok, fogak erősen tartásához, a vérszegénység megelőzéséhez, a fáradékonyság csökkentéséhez is hozzájárulnak.