Az elfogyasztott táplálékok három legfőbb alkotóeleme a zsír, a fehérje és a szénhidrát. Ehhez alapvetően három emésztőenzim szükséges: a lipáz, a proteáz és az amiláz
Az emésztőenzimek, mint nevük is mutatja, kiemelt szerepet játszanak az emésztési folyamatokban, az elfogyasztott ételek, a fehérjék, a zsírok, a szénhidrátok lebontásában és feldolgozásában. Hiányuk többek között gyakori puffadást, hasfájást, görcsöket, gyulladásokat, hasmenést vagy székrekedést is okozhat.
Az emésztőenzimekről
A táplálkozás során az elfogyasztott élelmiszereket a szervezet különféle mikro- és makrotápanyagokra bontja szét, hogy azokból energiát nyerhessen. Ehhez a folyamathoz nélkülözhetetlenek az emésztőenzimek.
Vannak olyan emésztőenzimek is, amelyeket a szervezet nem tud előállítani, hanem külső forrásból, az elfogyasztott élelmiszereken keresztül jut hozzá. Ezért fontos a kiegyensúlyozott étrend. Az emésztőenzimek hiányát elsősorban emésztési problémák jelzik, de a hiány hatással lehet az idegrendszerre, az energiaszintre, a közérzetre is.
Milyen esetekben ajánlott különösen az emésztőenzimek pótlása?
- gyakori haspuffadás, teltségérzet
- hasfájás, hasi görcsök
- túlzott bélgázképződés
- gyomorégés
- hasmenés vagy székrekedés
- felszívódási zavarok
- ételintoleranciák
- irritábilis bél szindróma (IBS)
- gyulladásos bélbetegség
- fáradékonyság, gyengeség
- gyakori fertőzések, gyulladások
A legfontosabb emésztőenzimek
Az elfogyasztott táplálékok három legfőbb alkotóeleme a zsír, a fehérje és a szénhidrát. Ehhez alapvetően három emésztőenzim szükséges: a lipáz, a proteáz és az amiláz.
A lipáznak a zsírok lebontásában van létfontosságú szerepe. A hasnyálmirigy termeli, így alacsony vagy magas szintje a hasnyálmirigy megbetegedését jelezheti. A lipáz a vékonybélben fejti ki hatását, elősegíti az élelmiszerekkel bevitt zsírok emésztését, felszívódását és hasznosulását. Hiányára elsősorban étvágytalanság és erős hasi fájdalmak figyelmeztethetnek.
A proteáz fehérjebontó enzim, amely a fehérjéket aminosavakra és peptidekre bontja le, így a szervezet már jól tudja hasznosítani azokat. Ha alacsony a proteáz szintje, az nagymértékben megnövelheti a bélrendszeri gyulladások kockázatát, valamint a gombás fertőzések szétterjedését.
Az amiláz a szénhidrátokat, keményítőket bontja le kisebb cukrokra, hogy felszívódhassanak a tápcsatornában. Hiányát leginkább székelési problémák jelzik, gyakran híg széklet formájában, de fáradékonyság, hangulati zavarok és gyulladások is jelentkezhetnek, mely utóbbiak a bőrre is kiterjednek.
Az enzimek specifikus működésűek, azaz mindegyik enzim csak egy bizonyos biokémiai reakciót gyorsít fel. A szervezetben több tízezernyi enzim is található. A lipázon, proteázon, amilázon kívül még számos emésztőenzim jelenléte fontos. Ilyenek például a laktáz, amely a tejben, a tejtermékekben lévő laktózt (tejcukrot) készíti elő a megfelelő emésztéshez és hasznosuláshoz, vagy a bromelain, az ananászból kivont enzim, amely gyorsítja a fehérjék lebontását, gyulladáscsökkentő, gyomornyugtató hatása is van.
Extra tipp:
Az emésztőenzimek pótlása nemcsak az egészséges emésztési folyamatokhoz szükségesek, de a méregtelenítéshez is, a toxinok semlegesítéséhez, az immunrendszer normál működéséhez, a vitaminok, ásványi anyagok elraktározásához, hasznosításához, valamint a hormonok megfelelő termelődéséhez.