Az ómegazsírsavak pótlása ugyanolyan fontos, mint a vitaminoké

Az ómegazsírsavak pótlása ugyanolyan fontos, mint a vitaminoké

Gyulladáscsökkentő hatásukkal kezelik az ízületi problémákat, a porckopást

Az ómegazsírsavak hiánya megnövelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, az idegrendszeri és mentális zavarok kialakulását, valamint a látás romlását, ezért fontos a folyamatos pótlásuk.

Mik azok az ómegazsírsavak?

A zsír létfontosságú energiaforrás az emberi szervezet számára, a zsírsavak pedig az elfogyasztott ételekben lévő zsírok és olajok lebontásával kerülnek a szervezetbe. Vannak telített és telítetlen zsírsavak, előbbiek túlzott fogyasztása kifejezetten káros hatású, míg utóbbiaké kiemelten hasznos.

Az ómegazsírsavak olyan telítetlen zsírsavak, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez. Az értékes ómegazsírsavak közé tartozik az ómega-3 (alfa-linolénsav), az ómega-6 (linolsav) és az ómega-9 (oktadecénsav, olajsav). Az ómega-3 és az ómega-6 zsírsavak úgynevezett esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsavak, a szervezet nem képes előállítani ezeket, ezért a mindennapos étrend vagy táplálékkiegészítők útján kell a bevitelükről gondoskodni.

Az ómegazsírsavak jelentősen csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, hozzájárulnak az infarktus, az agyvérzés, a trombózis megelőzéséhez. Az agy és az idegrendszer működésére, valamint a hormonháztartásra és a látásra, a szem egészségére is jótékony hatással vannak.

Az ómegazsírsavak jótékony hatásai:

  • Csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
  • Tisztán, rugalmasan tartják az érfalakat, javítják a keringést.
  • Csökkentik a magas vérnyomást, a magas koleszterinszintet.
  • Védik az agysejteket, serkentik az idegrendszer működését.
  • Javítják a koncentrációt, a memóriát.
  • Gyulladáscsökkentő hatásukkal kezelik az ízületi problémákat, a porckopást.
  • Hozzájárulnak a csontok erősen tartásához, a csontritkulás megelőzéséhez.
  • Védik a szemet, a retina egészségét, javítják az éleslátást.
  • Kezelik a mentális zavarokat, a hangulatingadozásokat.
  • Megelőzhetik a depressziót, a különféle pánikbetegségeket.
  • Csökkentik az allergiás és asztmás tüneteket.
  • Hidratáltan, feszesen tartják a bőrt, erősítik a védekezőképességét.
  • Várandósság alatt csökkentik a koraszülés és a szülés utáni depresszió kockázatát.
  • Gyermekeknél serkentik a gondolkodási folyamatokat, a tanulási készséget.
  • Lassítják az öregedési folyamatokat.

Ómega-3 zsírsavak

A legtöbb vitaminhoz hasonlóan a szervezet az ómega-3 zsírsavat sem képes előállítani, ezért fontos a rendszeres pótlása. Az ómega-3 zsírsavak kimagaslóan hasznosnak a szervezet számára, nemcsak a betegségek megelőzésében, de például a már kialakult érszűkület, érelmeszesedés mértékét is csökkenthetik. 

Az ómega-3 zsírsavak, különösen az EPA (eikozapentaénsav) és a DHA (dokozahexaénsav) hozzájárulnak a szív és az agy egészséges működéséhez, csökkentik a magas vérnyomást, a vérben a káros koleszterin szintjét, javítják a koncentrációt, serkentik a memóriát. Erős védelmet biztosítanak a szem számára is, megelőzhetik az időskori látásromlást, a szürkehályogot, a makuladegenerációt.

Az ómega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásukkal segítséget nyújthatnak bizonyos autoimmun betegség tüneteinek enyhítésében, valamint ízületi gyulladásnál, bélgyulladásnál.

Ómega-6 zsírsavak

Az ómega-3 zsírsavak jótékony hatásukat az ómega-6 zsírsavakkal együtt tudják a legjobban kifejteni. Az ómega-6 zsírsavak is nagymértékben hozzájárulnak a szív és agy megfelelő működéséhez, csökkentik a gyulladásokat, erősítik a csontokat, serkentik az anyagcserét. Jelentősen mérsékelhetik a PMS és a klimax kellemetlen tüneteit. A bőr és a haj egészséges állapotában is szerepet játszanak, regenerálják a bőrsejteket, gyorsítják a haj növekedését.

Az ómega-6 zsírsavak túlzott bevitelét azonban el kell kerülni, az ideális ómega-3 és ómega-6 zsírsavarány körülbelül 1:3 és 1:5 közötti.

Omega-9 zsírsavak 

Az ómega-9 zsírsavak egyszeresen telítetlen zsírsavak, ami azt jelenti, hogy bár nem nélkülözhetetlenek a szervezet számára, de fogyasztásuk nagyon hasznos lehet. Főleg magas koleszterinszint, érelmeszesedés vagy érszűkület esetén, illetve emlékezetzavaroknál, memóriaromlásnál. A sejtvédő, öregedéslassító antioxidánsok termelődését is elősegítik a szervezetben.

Milyen problémákat okozhat az ómegazsírsavak hiánya?

  • szív és érrendszeri betegségeket
  • magas vérnyomást, magas koleszterinszintet
  • gyulladásos betegségeket, például ízületi problémákat
  • különféle allergiák kialakulását
  • látásromlást, szembetegségeket
  • asztmás megbetegedést
  • a koncentráció és a memória romlását
  • bőrproblémákat, például ekcémát, pikkelysömört
  • hangulatingadozásokat, szorongást, depressziót

Az ómegazsírsavak pótlása

Az ómega-3 zsírsavak legjobb természetes forrásai a tengeri halak, a halolajok, az algák, a csonthéjasok, főleg a dió és a mandula. A növényi olajok, például a lenmagolaj is sok ómega-3 zsírsavat tartalmaz, valamint a hüvelyes növények.

Az ómega-6 zsírsavak a tökmag, a kender, a repceolaj, az olívaolaj, a napraforgó és a szója fogyasztásával pótolhatók, valamint az olajos magvakból, a kukoricából, az avokádóból, a tojásból. Ómega-9 zsírsavakban gazdag az olívaolaj és a szőlőmagolaj. 

Táplálékkiegészítőkkel is nagyon hatékonyan pótolhatók az értékes ómegazsírsavak!

Extra tipp:

Az ómegazsírsavak erős gyulladáscsökkentő hatásukkal nemcsak az ízületi gyulladást kezelésében eredményesek, de IBS, ekcéma, pszoriázis vagy migrén esetén is.

Kapcsolódó Termékkategória

Kapcsolódó termékek


Átmeneti készlethiány, jelenleg nem rendelhető

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük