Gyulladáscsökkentő hatásukkal kezelik az ízületi problémákat, a porckopást
Az ómegazsírsavak hiánya megnövelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, az idegrendszeri és mentális zavarok kialakulását, valamint a látás romlását, ezért fontos a folyamatos pótlásuk.
Mik azok az ómegazsírsavak?
A zsír létfontosságú energiaforrás az emberi szervezet számára, a zsírsavak pedig az elfogyasztott ételekben lévő zsírok és olajok lebontásával kerülnek a szervezetbe. Vannak telített és telítetlen zsírsavak, előbbiek túlzott fogyasztása kifejezetten káros hatású, míg utóbbiaké kiemelten hasznos.
Az ómegazsírsavak jelentősen csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, hozzájárulnak az infarktus, az agyvérzés, a trombózis megelőzéséhez. Az agy és az idegrendszer működésére, valamint a hormonháztartásra és a látásra, a szem egészségére is jótékony hatással vannak.
Az ómegazsírsavak jótékony hatásai:
- Csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
- Tisztán, rugalmasan tartják az érfalakat, javítják a keringést.
- Csökkentik a magas vérnyomást, a magas koleszterinszintet.
- Védik az agysejteket, serkentik az idegrendszer működését.
- Javítják a koncentrációt, a memóriát.
- Gyulladáscsökkentő hatásukkal kezelik az ízületi problémákat, a porckopást.
- Hozzájárulnak a csontok erősen tartásához, a csontritkulás megelőzéséhez.
- Védik a szemet, a retina egészségét, javítják az éleslátást.
- Kezelik a mentális zavarokat, a hangulatingadozásokat.
- Megelőzhetik a depressziót, a különféle pánikbetegségeket.
- Csökkentik az allergiás és asztmás tüneteket.
- Hidratáltan, feszesen tartják a bőrt, erősítik a védekezőképességét.
- Várandósság alatt csökkentik a koraszülés és a szülés utáni depresszió kockázatát.
- Gyermekeknél serkentik a gondolkodási folyamatokat, a tanulási készséget.
- Lassítják az öregedési folyamatokat.
Ómega-3 zsírsavak
A legtöbb vitaminhoz hasonlóan a szervezet az ómega-3 zsírsavat sem képes előállítani, ezért fontos a rendszeres pótlása. Az ómega-3 zsírsavak kimagaslóan hasznosnak a szervezet számára, nemcsak a betegségek megelőzésében, de például a már kialakult érszűkület, érelmeszesedés mértékét is csökkenthetik.
Az ómega-3 zsírsavak, különösen az EPA (eikozapentaénsav) és a DHA (dokozahexaénsav) hozzájárulnak a szív és az agy egészséges működéséhez, csökkentik a magas vérnyomást, a vérben a káros koleszterin szintjét, javítják a koncentrációt, serkentik a memóriát. Erős védelmet biztosítanak a szem számára is, megelőzhetik az időskori látásromlást, a szürkehályogot, a makuladegenerációt.
Az ómega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásukkal segítséget nyújthatnak bizonyos autoimmun betegség tüneteinek enyhítésében, valamint ízületi gyulladásnál, bélgyulladásnál.
Ómega-6 zsírsavak
Az ómega-3 zsírsavak jótékony hatásukat az ómega-6 zsírsavakkal együtt tudják a legjobban kifejteni. Az ómega-6 zsírsavak is nagymértékben hozzájárulnak a szív és agy megfelelő működéséhez, csökkentik a gyulladásokat, erősítik a csontokat, serkentik az anyagcserét. Jelentősen mérsékelhetik a PMS és a klimax kellemetlen tüneteit. A bőr és a haj egészséges állapotában is szerepet játszanak, regenerálják a bőrsejteket, gyorsítják a haj növekedését.
Az ómega-6 zsírsavak túlzott bevitelét azonban el kell kerülni, az ideális ómega-3 és ómega-6 zsírsavarány körülbelül 1:3 és 1:5 közötti.
Omega-9 zsírsavak
Az ómega-9 zsírsavak egyszeresen telítetlen zsírsavak, ami azt jelenti, hogy bár nem nélkülözhetetlenek a szervezet számára, de fogyasztásuk nagyon hasznos lehet. Főleg magas koleszterinszint, érelmeszesedés vagy érszűkület esetén, illetve emlékezetzavaroknál, memóriaromlásnál. A sejtvédő, öregedéslassító antioxidánsok termelődését is elősegítik a szervezetben.
Milyen problémákat okozhat az ómegazsírsavak hiánya?
- szív és érrendszeri betegségeket
- magas vérnyomást, magas koleszterinszintet
- gyulladásos betegségeket, például ízületi problémákat
- különféle allergiák kialakulását
- látásromlást, szembetegségeket
- asztmás megbetegedést
- a koncentráció és a memória romlását
- bőrproblémákat, például ekcémát, pikkelysömört
- hangulatingadozásokat, szorongást, depressziót
Az ómegazsírsavak pótlása
Az ómega-3 zsírsavak legjobb természetes forrásai a tengeri halak, a halolajok, az algák, a csonthéjasok, főleg a dió és a mandula. A növényi olajok, például a lenmagolaj is sok ómega-3 zsírsavat tartalmaz, valamint a hüvelyes növények.
Az ómega-6 zsírsavak a tökmag, a kender, a repceolaj, az olívaolaj, a napraforgó és a szója fogyasztásával pótolhatók, valamint az olajos magvakból, a kukoricából, az avokádóból, a tojásból. Ómega-9 zsírsavakban gazdag az olívaolaj és a szőlőmagolaj.
Táplálékkiegészítőkkel is nagyon hatékonyan pótolhatók az értékes ómegazsírsavak!
Extra tipp:
Az ómegazsírsavak erős gyulladáscsökkentő hatásukkal nemcsak az ízületi gyulladást kezelésében eredményesek, de IBS, ekcéma, pszoriázis vagy migrén esetén is.
Kapcsolódó Termékkategória
- Omega 3-6-9 és Lecitin
- Halolaj
- Feketeköménymag olaj
- Cápamáj, csukamájolaj
- Borágó olaj
- Krill rákolaj
- Lazacolaj
- Lecitin
- Lenmagolaj
- Ligetszépe olaj
- Szív és érrendszer
- Koleszterinszint
- Memória, agyműködés
- Gyulladáscsökkentés