A chiamag nagyon sok ómegazsírsavat tartalmaz, amelyek tisztán, rugalmasan tartják az érfalakat, javítják a keringést
A chiamag gluténmentes, teljes értékű fehérjeforrás, semleges ízvilágú, ezért sokféle ételhez felhasználható alapanyagként. Vegánok, cukorbetegek, gluténérzékenyek, fogyókúrázók és refluxosok számára nagyon ajánlott a rendszeres fogyasztása.
A chiamagról
A chia, más néven azték zsálya Dél-Amerikában honos növény. Magja a legértékesebb, magas tápanyagtartalmával „superfood” minősítést is kapott. Teljes értékű fehérjeforrás, kétszer-háromszor annyi proteint tartalmaz, mint más gabonafélék.
Rengeteg vitamin, ásványi anyag és nyomelem található benne, köztük különösen sok csonterősítő kalcium, foszfor és mangán, vérképző, a fáradékonyságot csökkentő vas, a szívre, a vérnyomásra jótékony hatású kálium, izomvédő, stresszoldó magnézium, méregtelenítő cink, valamint az idegrendszer megfelelő működését segítő B-vitaminok.
A bélrendszert tisztító rostok mellett a chiamag természetes, növényi forrása az ómegazsírsavaknak, amelyek kiemelten támogatják a szív és az agy egészséges működését, a látásra is jótékony hatásúak.
Mikor ajánlott különösen a chiamag fogyasztása?
- gluténérzékenység esetén
- fogyókúra kiegészítésére
- cukorbetegségnél, inzulinrezisztenciánál
- gyomorégésre, refluxos panaszokra
- gyakori haspuffadásra, felfúvódásra
- elhúzódó székrekedésre, hasmenésre
- IBS (irritábilis bél szindróma) esetén
- vegetáriánus vagy vegán étrend alapanyagaként
- magas vérnyomásra vagy magas koleszterinszintre
- szív- és érrendszeri betegségekre való hajlamnál
Kiváló növényi forrása az értékes ómega-zsírsavaknak
Az ómegazsírsavak az agysejteket is védik, serkentik az idegrendszer működését, javítják a koncentrálóképességet, a memóriát, megelőzhetik a mentális problémákat. A szem egészségére, a látásra is befolyással vannak, óvják a retinát a sérülésektől, javíthatják az éleslátást. Természetes gyulladáscsökkentő hatásukkal kezelik az ízületi fájdalmat és merevséget, csökkenthetik az allergiás és asztmás tüneteket.
Fogyókúrás étrend kiegészítésére
Folyadékkal keverve sűrű gélszerű állagúvá válik, az étvágy csökkentése mellett tisztítja a bélfalakat, megakadályozhatja a bélfalak áteresztését, elősegíti a megfelelő székelést, kivezeti a bélrendszerben lerakódott salakanyagokat, méreganyagokat.
A chiamag felhasználása
A chiamagnak kellemes, enyhén dióra emlékeztető íze van. Nem változtatja meg más ételek ízét, zamatát, ezért sokféle széles a felhasználási területe. Keverhető levesbe, müzlibe, joghurtba vagy salátába, sűríthető fele főzelék, mártás, felhasználható kenyerek, pékáruk és sütemények sütéséhez, finom puding is készíthető belőle.
Extra tipp:
Mivel a chiamagban különösen sok kalcium, foszfor és magnézium található, ezért a csontok erősségének megtartásához, a csontritkulás megelőzéséhez is nagyon ajánlott a fogyasztása. Hozzájárul az ízületek és a porcok rugalmasságának megőrzéséhez is.
Kapcsolódó Termékkategória
- Chia mag
- Gyógynövények
- Béltisztítás, útifű maghéj
- Fogyókúra, diéta, zsírégetés
- Omega 3-6-9 és Lecitin