A chiamag teljes értékű fehérjeforrás

A chiamag teljes értékű fehérjeforrás

A chiamag nagyon sok ómegazsírsavat tartalmaz, amelyek tisztán, rugalmasan tartják az érfalakat, javítják a keringést

A chiamag gluténmentes, teljes értékű fehérjeforrás, semleges ízvilágú, ezért sokféle ételhez felhasználható alapanyagként. Vegánok, cukorbetegek, gluténérzékenyek, fogyókúrázók és refluxosok számára nagyon ajánlott a rendszeres fogyasztása.

chiamagról

A chia, más néven azték zsálya Dél-Amerikában honos növény. Magja a legértékesebb, magas tápanyagtartalmával „superfood” minősítést is kapott. Teljes értékű fehérjeforrás, kétszer-háromszor annyi proteint tartalmaz, mint más gabonafélék.

Rengeteg vitamin, ásványi anyag és nyomelem található benne, köztük különösen sok csonterősítő kalcium, foszfor és mangán, vérképző, a fáradékonyságot csökkentő vas, a szívre, a vérnyomásra jótékony hatású kálium, izomvédő, stresszoldó magnézium, méregtelenítő cink, valamint az idegrendszer megfelelő működését segítő B-vitaminok.

A bélrendszert tisztító rostok mellett a chiamag természetes, növényi forrása az ómegazsírsavaknak, amelyek kiemelten támogatják a szív és az agy egészséges működését, a látásra is jótékony hatásúak.

Mikor ajánlott különösen a chiamag fogyasztása?

  • gluténérzékenység esetén
  • fogyókúra kiegészítésére
  • cukorbetegségnél, inzulinrezisztenciánál
  • gyomorégésre, refluxos panaszokra
  • gyakori haspuffadásra, felfúvódásra
  • elhúzódó székrekedésre, hasmenésre
  • IBS (irritábilis bél szindróma) esetén 
  • vegetáriánus vagy vegán étrend alapanyagaként
  • magas vérnyomásra vagy magas koleszterinszintre
  • szív- és érrendszeri betegségekre való hajlamnál

Kiváló növényi forrása az értékes ómega-zsírsavaknak

A chiamag nagyon sok ómegazsírsavat tartalmaz, amelyek tisztán, rugalmasan tartják az érfalakat, javítják a keringést, csökkenthetik a magas vérnyomást és a magas koleszterinszintet. Kiemelt szerepük lehet a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében.

Az ómegazsírsavak az agysejteket is védik, serkentik az idegrendszer működését, javítják a koncentrálóképességet, a memóriát, megelőzhetik a mentális problémákat. A szem egészségére, a látásra is befolyással vannak, óvják a retinát a sérülésektől, javíthatják az éleslátást. Természetes gyulladáscsökkentő hatásukkal kezelik az ízületi fájdalmat és merevséget, csökkenthetik az allergiás és asztmás tüneteket.

Fogyókúrás étrend kiegészítésére

A chiamag fogyókúrázóknak is kiemelten hasznos alapanyag lehet, mert alig tartalmaz kalóriát, serkenti az anyagcserét, a zsírégetést, rostjai pedig hamar eltelítik a gyomrot, étvágycsökkentő hatásúak, sokáig fenntartják a jóllakottság érzését. Jó hatással van a vércukorszintre is, ezért cukorbetegek, inzulinrezisztenciások számára is ajánlott.

Folyadékkal keverve sűrű gélszerű állagúvá válik, az étvágy csökkentése mellett tisztítja a bélfalakat, megakadályozhatja a bélfalak áteresztését, elősegíti a megfelelő székelést, kivezeti a bélrendszerben lerakódott salakanyagokat, méreganyagokat. 

A chiamag felhasználása

A chiamagnak kellemes, enyhén dióra emlékeztető íze van. Nem változtatja meg más ételek ízét, zamatát, ezért sokféle széles a felhasználási területe. Keverhető levesbe, müzlibe, joghurtba vagy salátába, sűríthető fele főzelék, mártás, felhasználható kenyerek, pékáruk és sütemények sütéséhez, finom puding is készíthető belőle.

Extra tipp:

Mivel a chiamagban különösen sok kalcium, foszfor és magnézium található, ezért a csontok erősségének megtartásához, a csontritkulás megelőzéséhez is nagyon ajánlott a fogyasztása. Hozzájárul az ízületek és a porcok rugalmasságának megőrzéséhez is.

Kapcsolódó Termékkategória

Kapcsolódó termékek


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük