A vasat a szervezet nem tudja előállítani, ezért fontos a folyamatos pótlása

A vasat a szervezet nem tudja előállítani, ezért fontos a folyamatos pótlása

Ha kevés vashoz jut a szervezet, akkor a vér nem képes elég oxigént szállítani a sejtekhez, a szervekhez. Ezzel pedig romlik a szellemi és fizikai teljesítmény, izomgyengeség, memóriazavarok léphetnek fel, az immunrendszer sem tud megfelelően védekezni a kórokozókkal, fertőzésekkel szemben.

A vas nélkülözhetetlen nyomelem

vas a vér hemoglobinjának egyik létfontosságú alkotóeleme, legfőbb feladata a vérképzés, az életműködéshez szükséges oxigén és a szén-dioxid szállítása a sejtekhez. Szükség van rá a megfelelő növekedéshez és a fejlődéshez, az izmok, köztük a szívizom egészséges működéséhez, az agyi funkciók támogatásához, az immunrendszer kórokozókkal, fertőzésekkel szembeni ellenálló képességének fenntartásához.

Vashiány könnyen kialakulhat egyoldalú táplálkozás esetén, vegetáriánus vagy vegán étrendnél, valamint felszívódási zavaroknál, vérzéses, fekélyes és gyulladásos állapotoknál. Akkor is jelentősen csökken a szervezet vasszintje, ha megnövekedik a vasigény, ilyen állapotok például a növekedési szakaszok, a várandósság, az erős menstruációs vérzés, a véradás vagy a műtét utáni lábadozás.

Miről ismerhető fel a vashiány?

Vas hiányában csökken a hemoglobintermelés, azaz kevesebb oxigént képes szállítani a vér. Kezdetben enyhébb tüneteket okoz, azonban fontos odafigyelni a tünetekre és pótolni a vasat, mert a vérszegénység hosszútávon súlyos egészségügyi problémákat okoz.

A vashiány jellemző tünetei:

  • sápadtság, halvány bőr és nyálkahártyák
  • berepedések a szájzugban
  • száraz, repedezett bőr
  • fokozott hajhullás, töredező körmök
  • gyomor- és bélrendszeri zavarok
  • étvágytalanság
  • nyelési problémák
  • elhúzódó hasmenés vagy székrekedés
  • fáradékonyság, gyengeség
  • egyensúlyzavarok
  • szédülés, fülzúgás
  • koncentrálási és tanulási nehézségek
  • memóriazavarok
  • gyakori, visszatérő fertőzések

A vas jótékony hatásai

A vas megfelelő mennyiségű pótlása fokozza a hemoglobinképződést, ellátja oxigénnel a sejteket. Megelőzi a vérszegénységet, javítja az izmok működését, köztük a szívizomét is. Serkenti az agyi funkciókat, a kognitív tevékenységeket, az idegpályák működését. 

Szabályozza a testhőmérsékletet, növeli a hideg iránti toleranciát. Jelentősen csökkenti a fáradékonyságot, a kimerültséget, javítja a koncentrációt, a szellemi teljesítőképességet. Fokozza az anyagcserét, a táplálékokból kinyert energiatermelést. Erősíti az immunrendszert, a szervezet védekezőképességét a különféle kórokozókkal, fertőzésekkel és betegségekkel szemben. 

Mennyi vasra van szüksége a szervezetnek?

A felnőtt szervezet átlagos napi vasigénye körülbelül 1 mg, azonban fogamzóképes nők esetében a menstruációs vérzés miatt ez akár 3 mg mennyiség is lehet. Vas pótlásakor fontos a C-vitamin bevitelére is odafigyelni, mert nélkülözhetetlen a vas megfelelő felszívódásához és hasznosulásához a szervezetben.

A vas természetes forrásai

A legjobb természetes vasforrások az állati eredetű táplálékok, a hús, a belsőségek, a tej, valamint a tojás. Növényekben is előfordul a vas, különösen a zöldlevelűekben, mint például a spenót vagy a sóska, de a növényi eredetű vas csak kis mennyiségben szívódik fel a szervezetben. Vegán étrendet követőknek ezért kiemelten fontos odafigyelniük a vashiány megelőzésére, a vas folyamatos pótlására.

Mikor ajánlott különösen a vaspótlás?

  • vérszegénység, vashiány esetén
  • fáradékonyságnál, kimerültségnél
  • koncentrálási és memóriazavaroknál
  • visszatérő fertőzések esetén
  • gyermeknek, serdülőknek
  • várandósság alatt
  • nőknek a menstruáció időszakában
  • vegetáriánus, vegán étrendet követőknek
  • aktív sportoláskor
  • rendszeres véradóknak
  • idősebb korosztálynak
  • fogyókúrázóknak

Extra tipp:

Érdemes odafigyelni az esetleges tünetekre, mert még a vasban gazdag ételek fogyasztása mellett is kialakulhat vashiány. A vas felszívódását ugyanis nagyban ronthatják olyan polifenol vegyületek, amelyek megtalálhatók például a teában, a borban, a gabonafélékben vagy az olajos magvakban.

Kapcsolódó Termékkategória

Kapcsolódó termékek


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük