A K-vitamin pótlása azért is nagyon fontos, mert ha nem áll rendelkezésre elegendő mennyiség belőle a szervezetben, a vérben lévő kalcium nem tud eljutni a csontokhoz és beépülni azokba
A K-vitaminnak nélkülözhetetlen szerepe van az egészséges véralvadásban és a csontok szilárdságának, erősségének megtartásában. Pótlása különösen ajánlott változókorban, illetve az idősebb korosztálynak csonterősítésre, a csontritkulás megelőzésére, valamint szív- és érrendszeri problémák esetén.
A K-vitaminról
A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, de csak rövid ideig raktározza a szervezet, ezért fontos a folyamatos pótlása. Két fő formája van: a K1-vitamin és a K2-vitamin. A K1-vitamin elsősorban a megfelelő véralvadáshoz szükséges, a K2-vitamin pedig főként a csontképző folyamatokban vesz részt.
K2-vitamin a szervezetben is termelődik természetes úton a belekben, de a bélflóra sérülésekor, főleg antibiotikum szedésekor fontos odafigyelni a pótlására. Idősebb korban már csökken a K-vitamin termelődése, ezért érdemes rendszeresen pótolni a megfelelő mennyiséget a csontok erősen tartásához és az érlerakódások megelőzéséhez.
Miről ismerhető fel a K-vitamin hiánya?
- lassú véralvadás
- hosszan tartó vérzések
- véres vizelet
- nehezen gyógyuló sebek
- gyakori orrvérzés
- törékeny csontok
- gyorsan romló fogak
- bélrendszeri panaszok
- állandó fáradtságérzet
- májfunkciós zavarok
- sárgaság
A K1-vitaminhoz elsősorban táplálkozás során lehet hozzájutni, a K2-vitamint a hasznos bélbaktériumok állítják elő. K-vitamin-hiány leggyakrabban egyoldalú táplálkozás, felszívódási zavarok esetén vagy antibiotikumok szedésekor, a bélflóra sérülésével léphet fel.
A K-vitamin biztosítja az egészséges véralvadást
A K-vitamin pótlása azért is nagyon fontos, mert ha nem áll rendelkezésre elegendő mennyiség belőle a szervezetben, a vérben lévő kalcium nem tud eljutni a csontokhoz és beépülni azokba. Aktiválja azokat a fehérjéket, amelyek megakadályozzák a kalcium lerakódását a lágyszövetekben, például az erekben és a vesékben. Ezzel kiemelt szerepe van az érelmeszesedés, az érszűkület megelőzésében, illetve kezelésében.
Erősíti a csontokat, a fogakat
A K-vitamin elősegíti, hogy az ásványi anyagok beépülhessenek a csontokba, különösen a csontok számára nélkülözhetetlen kalcium és foszfor. A K-vitamin folyamatos pótlása hosszú távon biztosíthatja a csontok megfelelő szilárdságát, rugalmasságát, megelőzheti a csontok gyengülését, törékenységét, a csontritkulást. A fogakra is jótékony hatású, építi a dentint, csökkenti a fogszuvasodás, a fogkövesség mértékét.
Mikor ajánlott különösen a K-vitamin pótlása?
- gyakori orrvérzésnél, vérzékenységnél
- szív- és érrendszeri problémáknál
- csontritkulás hajlamnál vagy meglévő csontritkulásnál
- törékeny csontok, gyorsan romló fogak esetén
- felszívódási zavaroknál
- a bélflóra sérülésénél
- antibiotikum szedésekor
- változókorban
Extra tipp:
A K-vitamin legjobb természetes forrásai a húsok, különösen a belsőségek, valamint a sajtok és a leveles zöldségek, például a kelkáposzta, spenót, a brokkoli, a kelbimbó, a különféle saláták.