A kalcium a csontok és a fogak legfőbb építőanyaga

A kalcium a csontok és a fogak legfőbb építőanyaga

A kalcium a teljes testtömeg mintegy 1,5%-át teszi ki, ezért nagyon fontos a folyamatos pótlása

A kalcium nélkülözhetetlen a csontok és a fogak megfelelő fejlődéséhez, erősségük hosszútávú megőrzéséhez. Ha kevés kalciumhoz jut a szervezet, a szükséges mennyiség a meglévő csontokból oldódik ki, ami hosszútávon súlyos betegségekhez vezethet.

A kalciumról

A kalcium létfontosságú ásványi anyag, a csontok legfontosabb építőanyaga, biztosítja a megfelelő erősségüket, szilárdságukat. Az izmok, köztük a szívizom, valamint az idegrendszer normál működéséhez, az egészséges véralvadáshoz, az anyagcsere-folyamatokhoz is szükség van rá. 

Kalciumhiány esetén nem fejlődnek egészségesen sem a csontok, sem az izmok, idegrendszeri és mentális zavarok léphetnek fel. Felnőtteknél törékennyé válnak a csontok, gyakori izomgörcsök jelentkeznek, könnyen kialakulhat csontritkulás.

Mi okozhat kalciumhiányt?

A kalciumban szegény étrend, a hormonális változások, az emésztési problémák, a felszívódási zavarok könnyen kalciumhiányhoz vezethetnek, de a rendszeres kávéfogyasztás, alkoholfogyasztás vagy a dohányzás is gyorsítja a kalcium kiürülését. Ha kevés a D-vitamin a szervezetben, akkor sem tud a kalcium megfelelő felszívódni és hasznosulni.

A kalciumhiány jellemző tünetei:

  • gyakori izomgörcsök, izomfájdalmak
  • könnyen törő csontok
  • gyorsan szuvasodó fogak
  • zsibbadás a kezekben, lábakban
  • ingadozó vérnyomás
  • töredező, fehérfoltos körmök
  • érszűkület, érelmeszesedés
  • zavartság, depresszió

A kalcium a legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag a szervezetben

A kalcium a teljes testtömeg mintegy 1,5%-át teszi ki, ezért nagyon fontos a folyamatos pótlása. Különösen fiatal korban, ugyanis a csonttömeg 30 éves korig alakul ki, de a terhesség, a szoptatás időszakában, valamint változókorban és 60 év felett is nagyon oda kell figyelni a megfelelő bevitelre.

A kalcium legnagyobb része a csontokban és a fogakban található, kis része a különböző szövetekben és a vérben. A kalcium a csontok és a fogak legfőbb építőanyaga, de az izmok megfelelő működéséhez is szükség van rá, köztük a szívizom működéséhez is, valamint a véralvadáshoz, a vérnyomás szabályozásához, az idegrendszer és az immunrendszer normál működéséhez is nélkülözhetetlen.

A kalcium pótlása megelőzheti a csontritkulást

Ha kevés a kalciumbevitel, a szükséges mennyiséget a szervezet a meglévő csontokból vonja ki, ami súlyos szövődményekhez, szív- és érrendszeri betegségekhez, idegrendszeri károsodáshoz vagy csontritkuláshoz is vezethet.

A fogak egészségéhez, erősségéhez is szükség van rá

A fogak megfelelő szilárdságához nélkülözhetetlen a kalcium, a csecsemőkortól kezdve egészen idősebb korig. Biztosítja a fogzománc épségét, keménységét, ellenálló képességét. 

Fontos szerepe van a megfelelő véralvadásban, az izomműködésben

A kalcium elősegíti azoknak a fehérjéknek a termelődését, működését, amelyek a véralvadékot alkotják, ezért kalcium hiányában a véralvadás sem zajlik le megfelelően. Az idegek is csak kalcium jelenlétében képesek az ingerület továbbítására az izomsejtekbe. Ha nincs elegendő kalcium a szervezetben, azt izomgörcsök, végtagzsibbadások jelezhetik.

Mikor fontos különösen a kalcium pótlása?

  • fiatal korban a csontok és a fogak megfelelő fejlődéséhez
  • terhesség alatt a magzati fejlődéshez
  • változókorban a csontok erősségének fenntartásához
  • vegetáriánus, vegán étrend követésénél
  • laktózérzékenységnél
  • törékeny csontoknál, csontritkulási hajlamnál
  • gyakori izomgörcsöknél, végtagzsibbadásoknál
  • ingadozó vagy magas vérnyomásnál
  • szív- és érrendszeri betegségekre való hajlamnál
  • szapora szívverések, szívritmuszavarok esetén
  • gyorsan szuvasodó fogaknál
  • fehér foltos, töredező körmöknél

A kalcium természetes forrásai

A legmagasabb kalciumtartalmú ételek a tej és tejtermékek, főleg a sajtok. Sok kalciumot tartalmaznak még az olajos magvak, a tojássárgája, a halak, a mák, valamint a gyümölcs- és zöldségfélék, például a káposzta, a brokkoli, a banán, a petrezselyem.

Extra tipp:

A kalcium pótlásakor ügyelni kell a megfelelő magnéziumbevitelre, a foszfor és a D-vitamin pótlására, mert ezek segítik elő a kalcium felszívódását, hasznosulását a szervezetben, megakadályozzák, hogy a kalcium a vérben rakódjon le, és érszűkületet, érelmeszesedést okozzon.

Kapcsolódó Termékkategória

Kapcsolódó termékek


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük