A rostok megnövelik a széklet térfogatát és mennyiségét, gátolják a székrekedés kialakulását, a káros anyagok kivezetését is felgyorsítják
A búzakorpa tele van értékes rostokkal, amelyeknek magas a vízmegkötő képességük, lazítják a székletet, növelik a tömegét, és gyorsítják az áthaladását a bélrendszerben. Ezzel csökkentik, illetve megszüntetik a székrekedést. A rostok eltelítik a gyomrot, lassítják a kiürülését, így fogyókúrában is nagyon hasznosak.
A búzakorpáról
A búzakorpa tulajdonképpen egy melléktermék, amely a búzaszemek feldolgozásakor, őrlésekor keletkezik. Magas rosttartalma mellett nagyon sok értékes fehérjét tartalmaz, emellett olyan fontos ásványi anyagokat, mint a stresszcsökkentő, izomvédő, szívvédő magnézium, a vérképző, fáradékonyságot csökkentő vas, az immunrendszer és a pajzsmirigy számára kiemelten fontos szelén, valamint a sejteket a károsodástól védő cink.
A búzakorpa önmagában is fogyasztható például joghurthoz, müzlihez, kásához keverve, felhasználható kenyérfélék, sütemények, kekszek, palacsinták sütéséhez.
A búzakorpa oldhatatlan rostokat is tartalmaz
Rostok minden növényben vannak, beleértve a zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat, gabonákat. Kétféle rostok fordulnak elő az élelmekben: vízben oldódó és vízben oldhatatlan rostok.
A vízben oldódó rostok feloldódnak, zselészerű anyaggá válnak. Ezzel védőréteget képeznek a tápcsatornában, elősegítik a gyulladások csökkentését, a gyomor és a belek megfelelő működését. Megkötik és kivezetik a méreganyagokat, a salakanyagokat. Felgyorsítják a béltartalom áthaladását a tápcsatornában, így a székrekedést is megelőzhetik.
Prebiotikus hatásúak, táplálékul szolgálatnak a hasznos baktériumok, a probiotikumok számára, segítenek helyreállítani a sérült bélflóra egyensúlyát. Ez pedig nemcsak a bélrendszer egészséges működéséhez fontos, de az immunrendszer számára is. Ugyanis az immunsejtek jelentős része itt termelődik. Ha a bélflórában megfelelő egyensúlyban vannak a jótékony baktériumok, azok kiszorítják a kórokozókat, védelmet nyújthatnak a fertőzésekkel, betegségekkel szemben.
A vízben oldhatatlan rostok, mint ahogy nevük is jelzi, nem oldódnak fel, hanem magukba szívják a vizet, és megduzzadnak. Lassítják a gyomor kiürülését, ezzel hosszantartó jóllakottságérzést biztosítanak, csökkentik az étvágyat, megelőzik a túlevést. Fogyókúrában nagyon hasznosak a megfelelő diétás étrend betartásához.
Megnövelik a széklet térfogatát és mennyiségét, gátolják a székrekedés kialakulását, a káros anyagok kivezetését is felgyorsítják.
A búzakorpa vízben oldódó és oldhatatlan rostokat is tartalmaz!
Mikor ajánlott különösen a búzakorpa rendszeres fogyasztása?
- emésztési problémákra
- gyakori székrekedésre
- aranyeres panaszokra
- savas refluxra
- IBS (irritábilis bél szindróma) esetén
- sérült bélflóra helyreállítására
- fogyókúra kiegészítésére
- ingadozó vagy magas vércukorszintre
- magas koleszterinszintre
- szív- és érrendszeri betegségekre való hajlamnál
Inzulinrezisztencia, cukorbetegség esetén
A rostok késleltetik a cukrok felszívódását a vérben, lassítják a vékonybélben a tápanyagok felszívódását, illetve növelik az inzulinérzékenységet. Fogyasztásuk csökkenti a glikémiás indexet, megelőzheti a vércukorszint ingadozását.
Extra tipp:
A búzakorpában lévő értékes rostok megkötik az epesavat a benne lévő koleszterinnel, ezért rendszeres fogyasztása nagyon hasznos lehet magas koleszterinszintnél, érszűkületre, érelmeszesedésre való hajlam esetén.
Kapcsolódó Termékkategória
- Béltisztítás, útifű maghéj
- Probiotikum, bélflóra, emésztés
- Fogyókúra, diéta, zsírégetés
- Vércukorszint