Csípőssége ellenére nem irritálja a gyomrot, sőt Helicobacter pylori okozta gyomorgyulladás, gyomorfekély esetén különösen hatékony lehet
A chilipaprikában lévő kapszaicinvegyület természetes anyagcsere-serkentő hatásával segítséget nyújthat a túlsúly könnyebb leadásához. Fokozza a zsírégetést, növeli az energiafelhasználást, a kalóriaégetést, gátolja a zsírsejtek növekedését, az étvágyat is csökkenti. Emésztési problémák, migrén vagy felső légúti fertőzés esetén szintén nagyon hasznos lehet.
A chiliről
A chilipaprika a trópusi és szubtrópusi égövön termesztett csípős termésű paprikafajták összefoglaló neve. Különböző színű és méretű lehet, a barnától a pirosig. Világszerte kedvelt fűszernövény, leggyakrabban porított formában használják fel különféle ételek ízesítésére.
A chili, mint a paprikák általában, sok immunerősítő, érvédő C-vitamint tartalmaz, de ami a legnagyobb értékét adja, az a fő hatóanyaga, a kapszaicin. Ez a speciális vegyület csökkenti a szájban lévő fájdalom- és hőérzékelő receptorok ingerét, így a chili forró, csípős érzést vált ki. Nemcsak a szájüregben fejti ki hatását, de a test minden területén, ezért a chili érintése után nem ajánlatos például megdörzsölni a szemet.
Mikor ajánlott elsősorban a chili fogyasztása?
- fogyókúra kiegészítésére
- étvágycsökkentésre
- az anyagcsere serkentésére
- a zsírégetés fokozására
- laza kötőszövetekre, narancsbőrre
- gyomorfekélyre, gyomorgyulladásra
- gyakori fejfájásra, migrénre
- ízületi gyulladásra, porckopásra
- megfázás, felső légúti fertőzés esetén
- köhögésre, torokfájásra
- magas koleszterinszintre
Serkenti az anyagcserét, a zsírégetést
Javítja az emésztést, jótékony hatású a gyomorra, a belekre
A chili az emésztési folyamatok serkentése mellett csökkenti a gyomorban, a belekben fellépő gyulladásokat, növeli a vérellátást a nyálkahártyákon, gyorsítja a regenerálódást. Csípőssége ellenére nem irritálja a gyomrot, sőt Helicobacter pylori okozta gyomorgyulladás, gyomorfekély esetén különösen hatékony lehet.
Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő
Megfázás, felső légúti fertőzés esetén
A chili gazdag C-vitamin-tartalmával hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, a kórokozókkal, fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség növeléséhez. Betegség esetén hamar enyhítheti a kellemetlen mellékhatásokat, csillapítja a lázat, a torokfájást, oldja a letapadt nyákot, megszünteti az orrdugulást, elősegíti a köpetképződést, kitűnő természetes köptetőszer.
Extra tipp:
A chili a zsírégetés fokozásával magas koleszterinszint esetén is ajánlott, mert megakadályozhatja a zsírlerakódásokat az erek falán, csökkenti a káros koleszterin szintjét, a trigliceridszintet, ezzel pedig szerepe lehet az érelmeszesedés, az érszűkület megelőzésében is.
Kapcsolódó Termékkategória
- Gyógynövények
- Fogyókúra, diéta, zsírégetés
- Gyulladáscsökkentés
- Probiotikum, bélflóra, emésztés
- Influenza, megfázás, nátha