Krómhiány tünetei lehetnek a vércukorszint ingadozása, a gyakori éhségérzet, édesség utáni vágy, a szellemi és fizikai kimerültség, a nehezen gyógyuló sebek
A vércukorszintre gyakorolt jótékony hatása miatt a króm pótlása nagyon fontos lehet cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciában szenvedőknek. A króm az anyagcserét, az éhségérzetet is befolyásolja, ezért fogyókúrás étrend kiegészítésére is ajánlott.
A króm nélkülözhetetlen nyomelem a szervezet számára
Diabétesz, illetve inzulinrezisztencia esetén különösen oda kell figyelni a króm pótlására, mert az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért külső forrásból kell biztosítani rendszeresen a szükséges mennyiséget.
A króm hatása:
- hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához
- elősegíti az értékes aminosavak beépülését, az izmok megfelelő működését
- támogatja a testzsír csökkentését, az izomtömeg növelését
- csökkenti a farkaséhséget, az édesség utáni vágyat
- erősíti az inzulin jótékony hatását
- serkenti a cukoranyagcserét
- csökkentheti a diabétesz kialakulásának kockázatát
- csökkenti a krómhiány okozta érelmeszesedést
Bár a króm hiánya önmagában nem feltétlenül okoz cukorbetegséget, de jelentősen megnövelheti az inzulinfüggő diabétesz és az érelmeszesedés kockázatát. A krómhiány tünetei lehetnek a vércukorszint ingadozása, a gyakori éhségérzet, édesség utáni vágy, a szellemi és fizikai kimerültség, a nehezen gyógyuló sebek. Koncentrálási nehézségek, memóriazavarok, illetve fokozott szorongás és hangulatingadozások is jelezhetik, hogy alacsony a szervezet krómszintje.
A króm pótlása fontos a normál vércukorszint fenntartásához
A króm olyan nyomelem, amely az inzulin által elősegíti a véráramból a cukormolekulák sejtekbe való eljutását, ott pedig a cukor energiává alakul át. A vércukor a vérben jelenlévő cukorszintet jelzi. Cukorbetegség esetén rendellenesen megemelkedik a vér cukorszintje, mert az ennek fenntartásáért felelős hormont, az inzulint a szervezet nem termeli kellő mennyiségben vagy nem használja megfelelő módon.
A króm pótlásával a magas vagy ingadozó vércukorszint helyreállítható, ezért fontos a folyamatos pótlása, mert a tartósan magas vércukorszint jelentősen megnövelheti a diabétesz kialakulását.
A króm segíti a túlsúly leadását
A zsírégetés és étvágycsökkentés mellett a króm elősegíti az értékes aminosavak beépülését is a szervezetbe, ezzel megelőzheti a diétákkal sokszor együtt járó izomvesztést. Sportolóknak, nehéz fizikai munkát végzőknek is érdemes odafigyelniük a folyamatos krómbevitelre.
A króm hasznosulása
A króm pótlásakor arra is ügyelni kell, hogy az élelmiszerekben található különféle adalékanyagok, tartósítószerek, a finomított lisztek, a magas cukortartalmú ételek mind ronthatják a felszívódását és hasznosulását a szervezetben. Ezért felszívódási zavarokban szenvedők, diétázók számára ajánlott a magas krómtartalmú ételek fogyasztása vagy a krómtartalmú táplálékkiegészítők szedése.
Mikor ajánlott különösen a króm pótlása?
- magas vagy ingadozó vércukorszintnél
- cukorbetegség, inzulinrezisztencia esetén
- metabolikus szindrómánál
- túlsúlynál, nehéz fogyásnál
- gyakori éhségérzetnél
- lassú anyagcserénél
- gyomor- vagy nyombélfekély esetén
- magas vérnyomásnál
- aktív sportolásnál
- megerőltető fizikai munkavégzésnél
A króm természetes forrásai
A legjobb krómforrás a sörélesztő, de nagyobb mennyiségben a teljes kiőrlésű gabonákban, a hüvelyesekben is megtalálható, valamint a húsban, a májban, a sajtban.
Extra tipp:
A táplálkozás során bevitt krómmennyiség felszívódása alapból nagyon csekély, ezért táplálékkiegészítő választásakor érdemes a szervetlen krómformákkal szemben előnyben részesíteni a szerves krómot, amelyet a szervezet jóval könnyebben és nagyobb mennyiségben tud hasznosítani.