Különösen hastájéki zsírlerakódások esetén hozhat látványos eredményt
Az ananász egy speciális enzimet, bromelaint tartalmaz, amely serkenti az anyagcserét, a zsírégetést, gyorsítja az emésztést, tisztítja a bélfalakat. Fogyókúra kiegészítésére nagyon hasznos lehet, valamint emésztési problémákra, gyakori puffadásra, gyomorégésre, refluxos tünetekre.
Az ananászról
Az ananász a trópusi éghajlaton honos, az egyik leggyakrabban fogyasztott déligyümölcs. Különleges, finom íze mellett sokféle jótékony hatása van. Nagyon lédús gyümölcs, így a napi folyadékszükséglethez is hozzájárul a fogyasztása. Gazdag immunerősítő C-vitaminban, bőr- és szemvédő béta-karotinban, stresszoldó, idegerősítő B-vitaminokban. Sok csonterősítő kalciumot, izom- és szívvédő magnéziumot, káliumot, vérképző vasat, valamint mangánt, foszfort, cinket is tartalmaz.
Mikor ajánlott különösen az ananász fogyasztása?
- fogyókúrás étrend kiegészítésére
- a zsírégetés, testsúlycsökkentés elősegítésére
- lassú anyagcsere serkentésére
- narancsbőr csökkentésére
- emésztési panaszokra
- gyakori gyomorégésre, gyomorfekélyre
- haspuffadásra, bélgyulladásra
- elhúzódó székrekedés, hasmenés esetén
- refluxos, IBS-es panaszokra
Fogyókúra kiegészítésére
Alacsony a kalóriatartalma, rostjai hamar eltelítik a gyomrot, elősegítik a lerakódott salakanyagok, méreganyagok eltávolítását is. Természetes cukortartalma energiával látja el a szervezetet, miközben hatékonyan csökkenti az édességek utáni vágyat is.
Emésztési zavarokra, gyomor- és bélproblémákra
Az ananászban található bromelain enzim azért olyan rendkívüli hatású, mert saját tömegének többszörösét képes lebontani szinte percek alatt. Ezzel jelentősen felgyorsítja a fehérjék feldolgozását és emésztését a szervezetben, hozzájárul a bélfalak tisztán tartásához, a bélflóra egészségéhez, a gyomor védelméhez.
Nagyon hasznos emésztési problémák, gyakori puffadás, felfúvódás, bélgyulladás esetén, jelentősen csökkentheti az IBS vagy a reflux kellemetlen tüneteit. Természetes úton szabályozza a gyomorsav mennyiségét, védőréteget képez a nyálkahártyákon, csökkenti a gyulladásokat.
Legyengült szervezet felerősítésére
Az ananász magas ásványianyag- és vitamintartalmával, értékes rostjaival, gyomorkímélő hatásával azok számára is ajánlott, akiknek rossz az étvágyuk, emésztési problémák miatt nem tudnak megfelelő mennyiségű tápanyagot biztosítani a szervezetük számára. Növényi antioxidánsai megkötik azokat az elszaporodó szabadgyököket, amelyek oxidálnák, azaz károsítanák a sejteket, és ezzel különféle gyulladásokat, betegségeket indítanának el. Hozzájárul a kórokozókkal, fertőzésekkel szembeni védekezőképesség megerősítéséhez.
Megfázás, felső légúti fertőzéses megbetegedés esetén is ajánlott a fogyasztása, mert kimagasló a C-vitamin-tartalma elősegíti a gyógyulást, speciális enzimje pedig feloldja a letapadt nyákot, oldja a hurutot, csillapítja a köhögést, a torok gyulladásait is leviszi.
Fáradékonyság, stressz ellen
Az ananászban nagyon sok B-vitamin található, ez pedig nélkülözhetetlen az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez, a stressz, a szorongás csökkentéséhez, a nyugodt, pihentető alváshoz. A B-vitaminok rendszeres pótlása segít fenntartani a megfelelő energiaszintet, leküzdeni a fáradékonyságot, kimerültséget, koncentrálási és memóriazavarokat.
Extra tipp:
Az ananász fogyasztása ízületi gyulladás, köszvény esetén is nagyon hasznos, mert természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású.