A céklát magas vastartalma miatt érdemes fogyasztani

A céklát magas vastartalma miatt érdemes fogyasztani

A cékla speciális növényi vegyületei az oxigénfelhasználást és a vérkeringést javítva elősegítik az izmok és az agy egészséges működését

A cékla rendszeres fogyasztása nagyon hasznos lehet vérszegénység, vashiány esetén, mert a benne lévő természetes forrású vas kivételesen jól hasznosul a szervezetben. Azok számára is ajánlott, akik fáradékonyak, kimerültek, magas a vérnyomásuk vagy érszűkülettől szenvednek.

A cékláról

A zöldségekről általában elmondható, hogy sok vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaznak. A céklában is sok immunerősítő, érvédő C-vitamin, a bőr és a szem számára fontos A-vitamin, az idegrendszer és az emésztőrendszer működését segítő B-vitamin található. Gazdag csonterősítő, izomvédő kalciumban, magnéziumban és mangánban, a vércukorszintet szabályzó krómban, a szívműködésre és a vérnyomásra jótékonyan ható káliumban, a pajzsmirigy működéséhez nélkülözhetetlen jódban.

Amiért a cékla fogyasztása különösen hasznos, az a benne lévő rendkívül jól hasznosuló vas- és nitráttartalom. Vérszegénység, vashiány, fáradékonyság, keringési problémák, érszűkület, memóriaproblémák vagy magas vérnyomás esetén különösen ajánlott rendszeresen fogyasztani.

Mikor ajánlott elsősorban a cékla fogyasztása?

  • vérszegénység esetén, a vas természetes pótlása
  • gyomor- és bélrendszeri zavaroknál
  • fokozott fáradékonyságnál, kimerültségnél
  • magas vérnyomásra
  • keringési problémákra
  • koncentrációs és memóriazavaroknál
  • gyakori szédülés, fülzúgás esetén
  • visszatérő fertőzéseknél
  • gyengülő csontoknál, csontritkulási hajlamnál
  • betegség, műtét utáni lábadozáskor

A céklában lévő vas rendkívül jól hasznosul!

A vas nélkülözhetetlen nyomelem, folyamatos pótlása kiemelten fontos, mert a szervezet nem képes előállítani. Vashiány esetén kevesebb oxigént tud szállítani a vér, romlik az izmok működése, a szellemi teljesítőképesség, kimerültség, szédülés léphet fel. 

A céklában lévő természetes forrású vasnak kiemelten jó a felszívódása és hasznosulása a szervezetben. Várandós kismamák is bátran fogyaszthatják, mert a benne lévő folsavra szüksége van a magzatnak az egészséges fejlődéshez és növekedéshez.

A céklának kiemelkedő a nitráttartalma is

A cékla magas nitráttartalma jótékonyan hat az oxigénfelhasználásra, a véráramlásra, növeli a teherbírást, javítja az állóképességet. Rugalmasan és tisztán tartja az ereket, javítja a vérkeringést, természetes úton csökkenti a magas vérnyomást. A benne lévő folsavval és betainnal együtt fontos szerepe lehet a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében.

A cékla jellegzetes színét adó betacianinok erős antioxidáns hatásúak, megkötik és semlegesítik a szervezetben elszaporodó, a sejteket oxidáló, azaz károsító szabadgyököket.

Növeli a szellemi és fizikai állóképességet

A cékla speciális növényi vegyületei az oxigénfelhasználást és a vérkeringést javítva elősegítik az izmok és az agy egészséges működését, növelik a teherbírást, a teljesítőképességet. Sportolók, nehéz fizikai munkát végzők számára is ajánlott a rendszeres fogyasztása, illetve azoknak, akik betegség vagy műtét után lábadoznak, mert gyorsíthatja a gyógyulási folyamatokat, felerősíti a legyengült szervezetet.

Az idősebb korosztálynak is nagyon hasznos a cékla, mert érvédő, keringésjavító hatóanyagai hozzájárulnak az idegrendszer megfelelő működéséhez, a normál szellemi teljesítmény fenntartásához.

Extra tipp:

A cékla bőrproblémák esetén is segítséget nyújthat, nagyon eredményes lehet a különféle bőrpigmentációs zavarok, bőrfoltok, májfoltok ellen. 

Kapcsolódó Termékkategória

Kapcsolódó termékek


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük