A fokhagyma nagyon hasznos lehet magas koleszterinszint vagy magas vérnyomás esetén

A fokhagyma nagyon hasznos lehet magas koleszterinszint vagy magas vérnyomás esetén

A fokhagyma az érelmeszesedés megelőzésére és kezelésére az egyik leghatásosabb természetes szer

A fokhagyma egyik legértékesebb növényi hatóanyaga az allicin, amely természetes érvédő és gyulladáscsökkentő hatású, hozzájárul a kórokozók kiirtásához is. Magas koleszterinszint, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségekre való hajlam esetén nagyon hasznos lehet a rendszeres fogyasztása.

A fokhagymáról

fokhagyma az amarilliszfélék családjába tartozó fűszer- és gyógynövény, felvágva erőteljes aromát bocsát ki. Jellegzetes erős szagát egy kéntartalmú vegyület, az ajoén adja. A fokhagymában sok értékes ásványi anyag, szénhidrát, fehérje és növényi immunanyag, flavonoid található.

Vitaminokban is gazdag, főként immunerősítő C-vitaminban, sejtvédő E-vitaminban, szem- és bőrvédő A-vitaminban, valamint az idegrendszer és az emésztőrendszer számára fontos B-vitaminokban. Ezek erős antioxidáns hatásúak, megkötik és semlegesítik a szervezetben elszaporodó, sejtkárosító szabadgyököket.

A fokhagyma egyik fő hatóanyaga alliinből képződő allicin, amely többek között antibiotikus hatást is kifejt: kiirtja a káros baktériumokat, emellett csökkenti a gyulladásokat, meggátolja a vérlemezkék összetapadását, ami a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében játszhat fontos szerepet. 

Mikor ajánlott elsősorban a fokhagyma rendszeres fogyasztása?

  • magas koleszterinszintnél
  • magas vérnyomásnál
  • szív- és érrendszeri betegségekre való hajlam esetén
  • meglévő szív- és érrendszeri problémáknál
  • érelmeszesedés, érszűkület megelőzésére, kezelésére
  • keringési problémákra
  • visszerekre, nehézlábérzésre
  • emésztési panaszokra
  • gyomorfekélyre, bélgyulladásra
  • Candida-diéta kiegészítésére

Magas koleszterinszintre, magas vérnyomásra

A fokhagyma az érelmeszesedés megelőzésére és kezelésére az egyik leghatásosabb természetes szer. Csökkenti a vérben a káros koleszterin szintjét, feloldhatja az érfalakban lerakódott koleszterinplakkokat. Tágítja az ereket, megtartja rugalmasságukat. Véralvadásgátló hatású, a magas vérnyomás, illetve a vérrögképződés kockázatának csökkentéséhez is hozzájárulhat.

Rendszeresen dohányzók és cukorbetegek számára kiemelten hasznos lehet a fogyasztása, mert ők hajlamosabbak az érproblémákra. 

Megfázás, felső légúti fertőzés esetén

Meghűléses betegségeknél a fokhagyma elősegíti a kórokozók, a káros baktériumok, vírusok kiirtását, enyhíti a kellemetlen tüneteket. Csillapítja a köhögést, feloldja a letapadt nyákot, enyhíti a torokfájást. Természetes antibiotikus hatásával felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatokat.

Gyomor- és bélrendszeri problémákra

A fokhagyma értékes hatóanyagai a bélrendszerben elszaporodó káros baktériumok, gombák ellen is védelmet nyújtanak, elősegítik a bélflóra egészséges egyensúlyának fenntartását. Kúraszerű fogyasztása nagyon ajánlott Candida-diéta kiegészítésére. Bélfertőtlenítő és parazitaellenes hatásával kitisztítja a gyomrot, a beleket, a méregtelenítő szervek, különösen a máj és az epe egészséges működését is elősegíti.

Keringésjavító hatású

A fokhagymában lévő növényi vegyületek természetes úton javítják a keringést, rugalmasan tartják az ereket, főként a lábakban, a szemekben és az agyban fejtik ki jótékony hatásukat. Csökkentik a káros koleszterin szintjét, feloldják az erek falába lerakódott plakkokat. Visszeres panaszokra, elnehezült, fájú lábak esetén is érdemes fogyasztani.

Extra tipp:

A fokhagyma jótékony hatását nyers állapotában fejti ki a legjobban, de jellegzetes, erős szaga miatt kevesen építik be a mindennapos étrendjükbe. Érdemes kivonatként szedni étrend-kiegészítővel, mert a legtöbb készítmény szagtalanító eljárással készül, így a kellemetlen lehelet és utóíz is elkerülhető.

Kapcsolódó Termékkategória

Kapcsolódó termékek


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük