A fokhagyma az érelmeszesedés megelőzésére és kezelésére az egyik leghatásosabb természetes szer
A fokhagyma egyik legértékesebb növényi hatóanyaga az allicin, amely természetes érvédő és gyulladáscsökkentő hatású, hozzájárul a kórokozók kiirtásához is. Magas koleszterinszint, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségekre való hajlam esetén nagyon hasznos lehet a rendszeres fogyasztása.
A fokhagymáról
A fokhagyma az amarilliszfélék családjába tartozó fűszer- és gyógynövény, felvágva erőteljes aromát bocsát ki. Jellegzetes erős szagát egy kéntartalmú vegyület, az ajoén adja. A fokhagymában sok értékes ásványi anyag, szénhidrát, fehérje és növényi immunanyag, flavonoid található.
Vitaminokban is gazdag, főként immunerősítő C-vitaminban, sejtvédő E-vitaminban, szem- és bőrvédő A-vitaminban, valamint az idegrendszer és az emésztőrendszer számára fontos B-vitaminokban. Ezek erős antioxidáns hatásúak, megkötik és semlegesítik a szervezetben elszaporodó, sejtkárosító szabadgyököket.
Mikor ajánlott elsősorban a fokhagyma rendszeres fogyasztása?
- magas koleszterinszintnél
- magas vérnyomásnál
- szív- és érrendszeri betegségekre való hajlam esetén
- meglévő szív- és érrendszeri problémáknál
- érelmeszesedés, érszűkület megelőzésére, kezelésére
- keringési problémákra
- visszerekre, nehézlábérzésre
- emésztési panaszokra
- gyomorfekélyre, bélgyulladásra
- Candida-diéta kiegészítésére
Magas koleszterinszintre, magas vérnyomásra
Rendszeresen dohányzók és cukorbetegek számára kiemelten hasznos lehet a fogyasztása, mert ők hajlamosabbak az érproblémákra.
Megfázás, felső légúti fertőzés esetén
Meghűléses betegségeknél a fokhagyma elősegíti a kórokozók, a káros baktériumok, vírusok kiirtását, enyhíti a kellemetlen tüneteket. Csillapítja a köhögést, feloldja a letapadt nyákot, enyhíti a torokfájást. Természetes antibiotikus hatásával felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatokat.
Gyomor- és bélrendszeri problémákra
A fokhagyma értékes hatóanyagai a bélrendszerben elszaporodó káros baktériumok, gombák ellen is védelmet nyújtanak, elősegítik a bélflóra egészséges egyensúlyának fenntartását. Kúraszerű fogyasztása nagyon ajánlott Candida-diéta kiegészítésére. Bélfertőtlenítő és parazitaellenes hatásával kitisztítja a gyomrot, a beleket, a méregtelenítő szervek, különösen a máj és az epe egészséges működését is elősegíti.
Keringésjavító hatású
Extra tipp:
A fokhagyma jótékony hatását nyers állapotában fejti ki a legjobban, de jellegzetes, erős szaga miatt kevesen építik be a mindennapos étrendjükbe. Érdemes kivonatként szedni étrend-kiegészítővel, mert a legtöbb készítmény szagtalanító eljárással készül, így a kellemetlen lehelet és utóíz is elkerülhető.
Kapcsolódó Termékkategória
- Fokhagyma
- Gyógynövények
- Koleszterinszint
- Visszér, aranyér
- Szív és érrendszer
- Probiotikum, bélflóra, emésztés
- Influenza, megfázás, nátha