Fogászati kezelések utáni fogfájásra gyakran ajánlják, gyorsan csökkentheti a gyulladásokat, megszünteti az érzékeny íny irritációját
A szegfűszeg közismert fűszernövény, de bizonyos ételek, italok ízesítésén túl a benne lévő speciális növényi vegyületek miatt érdemes rendszeresen fogyasztani. Különösen azok számára lehet hasznos, akiknek emésztési problémái vannak, gyakran puffadnak, émelyegnek, hajlamosak a fogínygyulladásra, vagy felső légúti fertőzéstől szenvednek.
A szegfűszegről
A szegfűszeg a mirtuszfélék családjába tartozó örökzöld növény, lándzsás levelekkel, rózsaszínes, halványlilás virágokkal. Az illatos virágbimbókból készítik szárítással a fűszert. Nagyon jól illik paradicsomos és boros ételekhez, pácokhoz, levesekhez, savanyúságokhoz, gyümölcsökhöz, süteményekhez és különféle koktélokhoz, likőrökhöz.
Jellegzetes erős, kesernyés ízét a benne lévő sok illóolajnak köszönheti. Fő hatóanyaga az antibakteriális, gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatású eugenol. A szegfűszeg gazdag vitamintartalmú növény, sok immunerősítő C-vitamint, a véralvadást szabályzó, csonterősítő hatású K-vitamint, antioxidáns, sejtvédő E-vitamint tartalmaz. Ásványi anyagokban is bővelkedik, különösen csonterősítő kalciumban, foszforban és mangánban, stresszcsökkentő, izomvédő magnéziumban, vérképző vasban, méregtelenítő cinkben és szelénben.
Természetes forrása az ómega-3 és ómega-6 zsírsavaknak, amelyek jelentősen csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, jótékony hatásúak az agy és az idegrendszer működésére, a szem egészségére, valamint a hormonháztartásra. A szegfűszeg galluszsavat, ametil-aminketont, kariofillent és oleanolsavat is tartalmaz.
Mikor ajánlott különösen a szegfűszeg fogyasztása, alkalmazása?
- emésztési problémákra
- gyakori haspuffadásra
- elhúzódó hasmenésre
- émelygésre, hányingerre
- hasi görcsökre, bélgörcsökre
- fogfájásra, fogínygyulladásra
- megfázás esetén
- köhögésre, torokfájásra
- ízületi gyulladásra, reumatikus panaszokra
- fejfájásra, stresszoldásra
- gyulladt, pattanásos bőrre
- fokozott hajhullásra
Emésztési problémákra, puffadásra, hányingerre
Azok számára, akik gyakori haspuffadástól, felfúvódástól, gázosodástól szenvednek, érdemes rendszeresen szegfűszeget fogyasztaniuk, mert növényi vegyületei elősegítik a megfelelő emésztést, szabályozzák a székelést, oldják a görcsöket, kiirtják a gombákat, bélparazitákat. Émelygésre, hányingerre is kiváló, még várandósság alatt is jelentősen csökkenti a reggeli rosszulléteket.
Fogfájásra, ínygyulladásra
A szegfűszeg gyulladáscsökkentő hatása mellett természetes érzéstelenítő és fájdalomcsillapító. Fogászati kezelések utáni fogfájásra gyakran ajánlják, gyorsan csökkentheti a gyulladásokat, megszünteti az érzékeny íny irritációját, fertőtleníti az érintett területet, sőt még a leheletet is frissíti. Sok fogkrém és szájöblítő szer összetevője.
Halványítja a hegeket, csökkenti a hajhullást
Természetes gyulladáscsökkentőként különösen hatékony lehet gyulladt, pattanásos bőr kezelésére, a pattanások nyomait, a hegeket is szépen elhalványíthatja. Magas E-vitamin-tartalmával segít közömbösíteni a sejteket károsító szabadgyököket, lassítja az öregedési folyamatokat.
Rovarcsípésekre, kiütésekre, gombás fertőzésekre is érdemes használni. Hajápolásra szintén nagyon jó, csökkenti a hajhullást, dúsítja a hajat, élénkíti a színét.
Extra tipp:
A szegfűszeg régóta bevált afrodiziákum, amellett, hogy csökkenti a fáradékonyságot, oldja a szorongást, elősegíti a relaxációt, élénkíti a nemi aktivitást, növeli a libidót, a potenciát.
Kapcsolódó Termékkategória
- Gyógynövények
- Gyógynövény és élvezeti teák
- Filteres gyümölcs és fekete teák
- Szálas gyümölcs és fekete teák
- Natúrkozmetikumok, illóolajok
- Illóolajok, aromaterápia
- Fog- és szájápolók
- Gyulladáscsökkentés
- Influenza, megfázás, nátha
- Köhögés csillapítás
- Torokfájás