A cinarin csökkenti a vérben lévő zsírsavak magas szintjét, a koleszterin- és trigliceridszintet
Az articsóka növényi vegyületei természetes úton segítik a máj és az epe megfelelő működését, az egészséges emésztési folyamatokat. Jelentősen csökkenthetik a vér zsírtartalmát, ezért magas koleszterinszint vagy fogyókúra kiegészítésére is érdemes fogyasztani.
Az articsókáról
Az articsóka a Földközi-tenger mellékén honos növény, a fészkesvirágzatúak családjába tartozik. Sok benne a szívvédő kálium, a csonterősítő kalcium, az izomvédő magnézium és a vérképző vas. Immunerősítő C-vitamint, látásjavító A-vitamint és az anyagcsere-folyamatokhoz, valamint az idegrendszer normál működéséhez szükséges B-vitaminokat is tartalmaz.
Amiért különösen hasznos növény, az a benne található cinarin, amely kiemelten jótékony hatású az epe, a máj és a vese működésére, továbbá a prebiotikus hatású, vércukorszint-szabályzó inulin.
Mikor ajánlott elsősorban az articsóka fogyasztása?
- emésztési problémákra
- gyakori puffadásra, hányingerre
- székrekedésre, hasi görcsökre
- refluxos tünetekre
- májbetegségek esetén
- epe- és vesetisztításra
- méregtelenítésre
- magas koleszterinszintre
- ingadozó vagy magas vércukorszintre
- túlsúly leadásának megkönnyítésére
Elősegíti az epe egészséges működését
Májvédő hatású
Az articsóka rendszeres fogyasztásával természetes úton csökkenthetők a szervezetbe kerülő toxinok, méreganyagok, például a gyógyszerek, élelmiszer-adalékanyagok, az ártalmas vegyületek káros hatása, megelőzhető a máj károsodása. Már kialakult májproblémák esetén is nagyon hasznos lehet, mert az articsóka hatóanyagai elősegítik a máj természetes regenerálódási folyamatát, az új, egészséges májsejtek termelődését. Jelentősen csökkenthetik a máj vérsavszintjét, valamint a magas koleszterin- és trigliceridszintet.
Magas koleszterinszintre
A cinarin csökkenti a vérben lévő zsírsavak magas szintjét, a koleszterin- és trigliceridszintet, gyorsítja a lebontásukat. Ezzel fontos szerepe lehet az erek rugalmasan tartásában, az érfalak tisztításában, az érelmeszesedés, érszűkület megelőzésében is.
Prebiotikus hatású inulint tartalmaz
Az inulin egy növényi rost, amely hozzájárul a bélflóra egészséges egyensúlyának helyreállításához és fenntartásához. Növeli a hasznos bélbaktériumok, a probiotikumok számát a bélflórában, hozzájárul a káros baktériumok kiirtásához, a méreganyagok semlegesítéséhez is. A prebiotikumok nemcsak táplálékul szolgálnak a probiotikumoknak, hanem a koleszterinszintre és a vércukorszintre is jótékony hatást fejtenek ki.
Antibiotikumos kezelés, bélrendszeri fertőzések, elhúzódó hasmenés, felszívódási problémák, valamint ételallergiák, ételintoleranciák esetén is javasolt az inulin fogyasztása. Ráadásként kiváló természetes édesítőszer, még cukorbetegek is biztonsággal alkalmazhatják.
Emésztési problémákra, fogyókúra kiegészítésére
Gyakori puffadás, felfúvódás, gázosodás, továbbá émelygés, hányinger esetén is nagyon hasznos az articsóka, mert gyorsan enyhítheti a kellemetlen tüneteket. Fogyókúra kiegészítésére szintén érdemes fogyasztani, mert csökkenti az étvágyat, serkenti az anyagcserét, elősegíti a zsírok lebontását, ezzel könnyebbé teheti a felesleges kilók leadását.
Extra tipp:
Az articsóka hólyaggyulladás és vesebántalmak esetén is segítséget nyújthat, mert átmossa a húgyutakat, a veséket, csökkenti a gyulladásokat.