Aki nem eszik rendszeresen halat, annak mindenképpen érdemes táplálékkiegészítővel pótolni az értékes ómega-3 zsírsavakat, mert szuper a hatásuk a szellemi és fizikai erőnlétre egyaránt!
Mi azok az ómegazsírsavak?
„Kerülni kell a zsíros ételeket, mert könnyen elhízik az ember, és a szívnek is nagyon árt.” Általában ezt hallani a zsírokról, pedig az egyik legfontosabb energiaforrást jelentik a szervezet számára, a napi kalóriabevitel mintegy 20-30%-át kell kitenniük. Azonban nem mindegy, hogy milyen zsírt fogyasztunk.
Vannak telített és telítetlen zsírsavak. A telített zsírsavakban a szénlánchoz sok hidrogénatom kapcsolódik, a telítetlen zsírsavakban viszont jóval kevesebb. A telített zsírsavak azok, amelyek nagymértékű fogyasztása jelentősen növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Miért fontos az ómegazsírsavak pótlása?
- Csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
- Természetes úton normalizálják a magas vérnyomást és a magas koleszterinszintet.
- Csökkentik a gyulladásokat, az ízületi és reumatikus panaszokat.
- Erősítik a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel, kórokozókkal szemben.
- Védik agyat, az idegsejteket, serkentik a memóriát, a koncentrációt.
- Csökkentik a stressz káros hatásait, a depresszió és a pánikbetegség tüneteit.
- Megelőzhetik, illetve kezelik a különféle allergiás reakciókat.
- Enyhítik a bőrgyulladásokat, az ekcéma, a pikkelysömör tüneteit.
- Javítják a látást, lassítják a korral járó látásromlást.
- Támogatják az immunrendszer normál működését.
Érelmeszesedés, infarktus, stroke megelőzésére
Az ómega-3 zsírsavak, különösen az EPA (eikozapentaénsav) és a DHA (dokozahexaénsav) hozzájárulnak a szív és az agy egészséges működéséhez, jelentősen csökkenthetik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
Csökkentik a vérben káros koleszterin szintjét, tisztítják az ereket, rugalmasan tartják az érfalakat. Növelik a véralvadási időt, meggátolhatják a vérlemezkék összecsapódását, a vérrögök képződését. Fokozzák a szív oxigén- és vérellátását, jótékony hatásúak a vérnyomásra, javítják a koncentrációt, serkentik a memóriát.
Ízületi gyulladásra, merevségre
Az ómega-3 zsírsavak természetes gyulladáscsökkentő hatásúak, nagyon hasznos a fogyasztásuk ízületi és reumatikus panaszok esetén. Hidratálják az ízületeket, csökkentik a gyulladást, a fájdalmat, a merevséget, elősegítik a megfelelő mozgathatóságot.
Természetes koncentráció- és memóriaserkentő
Az emberi agy csaknem 60%-a zsírból áll, és ennek a zsírnak nagyrésze ómega-3 zsírsav. Segíti az idegsejtek közötti jelátvitelt, javítja a gondolkodásért és értelmi képességekért felelős agyterületek működését.
A fiatalabb és idősebb korosztály számára is nagyon hasznos az ómega-3 zsírsavak folyamatos pótlása, mert támogatják a komplex agyműködést, az intelligenciát, nagymértékben javíthatják a szellemi teljesítményt, lassítják az öregedési folyamatokat.
Depresszió, szorongás, pánikbetegség
Az ómega-3 zsírsavak hatással vannak az ingerületátvivő anyagok termelődésére, a dopaminszintre is, ezért fokozott stressz, szorongás vagy depresszióra való hajlam esetén különösen ajánlott a bevitelük. A pánikbetegségek tüneteit is jelentősen enyhíthetik.
Homályos látásra, időskori látásromlásra
A kor előrehaladtával a látás élessége, a szemsejtek regenerálódási képessége folyamatosan romlik, ezért már fiatalabb korban is fontos odafigyelni a szem számára szükséges tápanyagok biztosítására. Az ómega-3 zsírsavak, különösen a DHA védik a szemeket az erős fényhatásoktól, szabályozzák a könnytermelést, javítják a látóhártya működését.
Folyamatos pótlásuk védi a szem egészségét, a látás minőségét. Hozzájárul az időskori látásromlás lassításához, a különféle szembetegségek, például a szürkehályog és a makuladegeneráció kockázatának csökkentéséhez.
Mikor ajánlott különösen az ómega-3 zsírsavak pótlása?
- szív- és érrendszeri betegségekre való hajlamnál
- meglévő szív- és érrendszeri panaszokra
- magas koleszterinszintre
- magas vérnyomásra
- keringési problémákra
- koncentrációs és memóriazavaroknál
- látásromlás megelőzésére, kezelésére
- ízületi gyulladásra, merevségre
- szorongásra, depresszióra
Az ómega-3 zsírsavak legjobb természetes forrásai a tengeri halak, az algák és moszatok. Ha ezekből valaki nem fogyaszt rendszeresen nagyobb mennyiséget, akkor ajánlott táplálékkiegészítőkkel is pótolni az értékes zsírsavakat!
Extra tipp: Az ómega-3 zsírsavak már magzatkorban kifejtik jótékony hatásukat, ezért várandós kismamák is figyeljenek oda a megfelelő bevitelre. Csökkenthetik a koraszülés kockázatát, elősegítik a gyermekek megfelelő látását, szellemi fejlődését.
Kapcsolódó Termékkategória
- Omega 3-6-9 és Lecitin
- Halolaj
- Cápamáj, csukamájolaj
- Krill rákolaj
- Lazacolaj
- Lenmagolaj
- Feketeköménymag olaj
- Borágó olaj
- Szív és érrendszer
- Koleszterinszint
- Gyulladáscsökkentés
- Memória, agyműködés