A bodorrózsában sok antioxidáns hatású vegyület található
A bodorrózsa erős antioxidáns, antibakteriális és antivirális hatású növényi vegyületeket tartalmaz, fogyasztása kiemelten hasznos lehet járványos időszakban megelőzésre, valamint vírusos, bakteriális és gombás eredetű betegségek kiegészítő kezelésére.
A bodorrózsáról
A bodorrózsa (Cistus Incanus L.) egy mediterrán vidékeken őshonos növény, a szuharfélék családjába tartozik. Közepes méretű, örökzöld cserje, kissé érdes levelekkel, öt sziromleveles, fehér vagy rózsaszín virágokkal.
Leveleiben találhatók legértékesebb hatóanyagai, többek között növényi immunanyagok, flavonoidok, polifenolok, trepének, tanninok, karbonilok. Sok vitamint, zsírsavat, cserzőanyagot is tartalmaz. Növényi vegyületei erős antioxidáns, antibakteriális és antivirális hatásúak, ezzel hozzájárulnak az immunrendszer normál működéséhez, a szervezetben fellépő gyulladások csökkentéséhez, illetve meggátlásához, továbbá a káros baktériumok, vírusok és gombák elszaporodásának megakadályozásához, kiirtásához.
Mikor ajánlott különösen a bodorrózsa fogyasztása?
- járványos időszakban megelőzésre
- vírusfertőzések megelőzésére, kezelésére
- az immunrendszer normál működésének támogatására
- a kórokozókkal szembeni védekezőképesség megerősítésére
- felső légúti betegségek, megfázás, influenza esetén
- gyakori betegeskedésre, visszatérő fertőzésekre
- betegség, műtét utáni lábadozás időszakában
Növeli a fertőzésekkel szembeni védekezőképességek
Az immunrendszer normál működésének biztosításához szükséges vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek folyamatos pótlása mellett érdemes olyan gyógynövényeket is rendszeresen fogyasztani, amelyek növelik az antioxidánsok jelenlétét a szervezetben, és hozzájárulhatnak a kórokozókkal, fertőzésekkel szembeni védekezőképesség megerősítésében.
Ilyen gyógynövény a bodorrózsa is, amely nemcsak a vírusok elszaporodását, növekedésük folyamatát gátolhatja, hanem a vírusfertőzés által kiváltott kóros immunológia reakciókat is jótékonyan befolyásolhatja. Jelentősen csökkentheti a fertőzésveszélyt, valamint betegség esetén a tünetek erősségét, a szövődmények kialakulásának kockázatát.
Antioxidáns hatású gyógynövény
A bodorrózsában sok antioxidáns hatású vegyület található. Az antioxidánsok bevitele azért nagyon hasznos, mert természetes úton semlegesítik azokat az elszaporodó szabadgyököket a szervezetben, amelyek oxidálják, azaz károsítják a sejteket. Ezzel kiemelt védelmet nyújtanak a sejteknek, sokféle gyulladást, betegséget előzhetnek meg, és elősegítik az egészséges sejtek megfelelő működését, ezzel az immunrendszer normál működését is.
Vannak antioxidánsok, amelyeket a szervezet maga is megtermel, de külsőleg is bejuttathatók a szervezetbe. A bodorrózsa flavonoidjaiban lévő értékes antioxidánsok a szabadgyökök közömbösítése mellett megnövelik a táplálékkal bevitt, antioxidáns hatású vitaminok hatását is.
Elősegíti a káros baktériumok, vírusok, gombák kiirtását
Azzal, hogy antioxidáns hatásával a bodorrózsa jelentősen hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, a sejtek védelméhez, nagymértékben megkönnyíti, hogy a szervezet hatékonyan védekezzen a káros baktériumokkal, vírusokkal, gombákkal szemben.
Nemcsak megelőzésre érdemes kúraszerűen fogyasztani, de meglévő fertőzések, betegségek esetén is, mert rövid idő alatt csökkentheti a kellemetlen tüneteket, és felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatokat.
Extra tipp:
A bodorrózsa az idegrendszerre is jótékony hatással van, nagyon hasznos lehet fokozott stressz esetén, megterhelő szellemi munkavégzés alatt, valamint idegileg, mentálisan megterhelő időszakokban.