A méz korlátlan ideig eltartható, és megőrzi vitamintartalmát

A méz korlátlan ideig eltartható, és megőrzi vitamintartalmát

A mézben lévő hatóanyagok az erek számára is védelmet nyújtanak a lerakódástól, erősítik a szívizmot, a tüdőt és a légutakat, serkentik a vérkeringést

méz nemcsak az egyik legrégebbi természetes édesítőszer, de nagyon gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben és aminosavakban. Ráadásul a zöldségekkel, gyümölcsökkel ellentétben nem bomlik le idővel a tápanyagtartalma, gyakorlatilag korlátlan ideig eltartható.

A mézről

A méz a méhek által a virágok nektárjából és egyéb növényi nedvekből összegyűjtött édeskés anyag, amelyet a méhek saját mirigyváladékukkal keverve átalakítanak és elraktároznak. A méz lehet folyékony, szilárd vagy részben kristályos állagú.

A méz nagy része gyorsan felszívódó szőlőcukorból és gyümölcscukorból áll. Emellett szinte minden vitamin, ásványi anyag, nyomelem és aminosav megtalálható benne, amelyre az emberi szervezetnek szüksége van.

Sok immunerősítő C-vitamint, bőr- és szemvédő A-vitamint, csonterősítő, az ellenálló képességet növelő D-vitamint, antioxidáns E-vitamint, a véralvadást szabályzó K-vitamint tartalmaz. Megtalálható benne a teljes B-vitamin-komplex, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez, az egészséges emésztéshez, a megfelelő energiaszint fenntartásához, valamint a bőr, a haj és a körmök erősségéhez.
Rengeteg ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz, például szíverősítő káliumot, csonterősítő kalciumot, magnéziumot, mangánt és foszfort, sejtvédő, méregtelenítő cinket, vérképző vasat, a folyadékháztartást szabályzó nátriumot, stresszcsökkentő, izomvédő magnéziumot.

A méz kiváló természetes ízesítő- és édesítőszer, leggyakrabban teákba, süteményekbe, gyógycukorkákba keverik. Különlegessége, hogy gazdag tápanyagtartalma nem bomlik el hosszabb idejű tárolás során sem.

Mikor ajánlott különösen a méz fogyasztása?

  • megfázásra, felső légúti fertőzésekre
  • köhögésre, torokfájásra
  • felfázásra, hólyaggyulladásra
  • gyomorfekélyre való hajlamnál
  • sérült bélflóra regenerálására
  • túlzott gyomorsavtermelődésre
  • refluxos tünetekre
  • émelygésre, hányingerre
  • étvágytalanságnál, alultápláltságnál
  • ízületi gyulladásra, reumatikus panaszokra
  • magas koleszterinszintre
  • magas vérnyomásra
  • ekcéma, pikkelysömör esetén
  • szájüregi fekélyekre, aftákra

Megfázásra, felfázásra

A méz különösen hatékony a megfázással, felső légúti fertőzéssel járó betegségek kellemetlen tüneteinek gyors enyhítésére. Nyákoldó, köptető és gyulladáscsökkentő hatásával hamar csillapítja a köhögést, a torokfájást, megnyugtatja a gyulladt hörgőket. Antibiotikus tulajdonságával segít kiirtani a kórokozókat, fülfertőzésre, mandulagyulladásra, arcüreggyulladásra is alkalmazható.

A húgyhólyag és a húgyutak fertőzéseinél, gyulladásainál is nagyon hatékony, csillapítja a fájdalmat, az égő érzést, felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat. Növeli a szervezet kórokozókkal, fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét, ezért megelőzésre is érdemes fogyasztani, főként gyakori felfázás, visszatérő húgyúti fertőzések esetén.

Magas energiatartalmával és a benne található rengeteg vitaminnak, ásványi anyagnak és nyomelemnek köszönhetően segítséget nyújthat a legyengült szervezet felerősítésére, az immunrendszer normál működéséhez.

Védi a gyomrot, a bélflórát a károsodástól

A mézben lévő hatóanyagok között prebiotikus hatású vegyületek is találhatók, amelyek táplálják a bélflóra hasznos baktériumait, a probiotikumokat. Segít helyreállítani a sérült bélflóra egyensúlyát, és kiirtani a káros baktériumokat. 

Jótékony hatású a gyomorsav termelődésére, leköti a felesleges gyomorsavat, védi a nyálkahártyákat, ezzel nagymértékben csökkentheti a refluxos tüneteket, a gyomorégést, a felmaródásokat. Az émelygést, a hányingert is csillapítja, és hozzájárulhat a gyomorfekély kockázatának csökkentéséhez, illetve elősegíti a gyógyulást.

Magas koleszterinszint vagy magas vérnyomás esetén is ajánlott

A mézben lévő hatóanyagok az erek számára is védelmet nyújtanak a lerakódástól, erősítik a szívizmot, a tüdőt és a légutakat, serkentik a vérkeringést. Szív- és érrendszeri betegségre való hajlam esetén, de már meglévő problémáknál is érdemes rendszeresen fogyasztani.

Csökkenti az ízületi gyulladást

A méz természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása az ízületek állapotára is kihat. Csökkenti az ízületek merevségét, a fájdalmat, elősegíti a könnyebb mozgathatóságot. Gazdag ásványianyag-tartalmával a csontok és a porcok erősségének fenntartásához is hozzájárul.

Extra tipp:

Gyakori szorongás, fokozott stressz vagy alvásproblémák esetén is ajánlott a méz fogyasztása, mert befolyással van a hormonok működésére, oldja a feszültséget, nyugtatja az idegeket, javítja a hangulatot, és elősegíti a könnyebb elalvást, az éjszakai zavartalan pihenést.

Kapcsolódó Termékkategória

Kapcsolódó termékek


-19%
Átmeneti készlethiány, jelenleg nem rendelhető
Original price was: 8.290 Ft.Current price is: 6.690 Ft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük