A vérnyomás csökkentésével szerepe lehet a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében
A hibiszkuszt gyakran keverik gyümölcsteákba vagy gyógyteákba. Frissítő íze mellett nagyon hasznos lehet megfázás vagy felfázás esetén a kellemetlen tünetek, a köhögés, a torokfájás enyhítésére, a gyulladások csökkentésére. Magas vérnyomásban szenvedőknek pedig különösen ajánlott a fogyasztása.
A hibiszkuszról
A hibiszkusz Ázsiából származó, a mályvafélék családjába tartozó növény, nagy levelekkel, ötrekeszű tokos terméssel. Virágjában értékes illóolajok vannak, amelyek finom aromájúak, remekül illenek a gyümölcsteákba. A hibiszkuszban nagyon sok immunerősítő, érvédő C-vitamin található, az anyagcsere-folyamatok és az idegrendszer számára fontos B-vitaminok, emellett növényi immunanyagok, flavonoidok, érvédő antocianozidok, szerves savak, poliszacharidok.
A hibiszkuszból a tea mellett gyakran készítenek lekvárt, szószokat, mártásokat vagy levest. Étrend-kiegészítőben is hozzá lehet jutni. Íze hasonlít az áfonyához, kicsit fanyarkás.
Mikor ajánlott elsősorban a hibiszkusz fogyasztása?
- magas vérnyomásra
- magas vércukorszintre
- megfázás, felső légúti fertőzés esetén
- köhögésre, torokfájásra
- szív- és érrendszeri betegségekre való hajlamnál
- meglévő szív- és érrendszeri problémáknál
- érszűkületre, érelmeszedésre
- visszeres, aranyeres panaszokra
- gyakori ínyvérzésre, orrvérzésre
- erős menstruációs vérzésre
- véraláfutásokra
- fokozott vizesedésre
- stresszes időszakban
A magas vérnyomás természetes ellenszere
A hibiszkusz fogyasztása nagyon hasznos lehet azok számára, akik magas vérnyomástól szenvednek, mert természetes úton csökkenti az értékeket, és elősegíti a normál vérnyomás fenntartását. A vérnyomás csökkentésével szerepe lehet a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében. Alacsony vérnyomásnál azonban ellenjavallt!
Erősen, rugalmasan tartja az ereket
A hibiszkusz gyengülő erek, érproblémák esetén is ajánlott, mert rugalmasan tartja az érfalakat, csökkenti az erek áteresztőképességét. Gyakori fogínyvérzés, orrvérzés, véraláfutás esetén, valamint erős menstruációs vérzésnél, visszereknél nagyon hatékony lehet a tünetek csökkentésében.
Hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez
Magas C-vitamin-tartalmával a hibiszkusz növeli a kórokozókkal, fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. Megfázás, felső légúti fertőzés esetén csillapítja a köhögési ingert, a torokfájást, feloldja a letapadt nyákot, felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot. Erős antioxidánsként megköti azokat a szervezetben elszaporodó szabadgyököket, amelyek károsítanák a sejteket.
Vizelethajtó, gyulladáscsökkentő hatású
A hibiszkusz vesegyulladás, hólyaggyulladás esetén is segítséget nyújthat, mert erős gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású, vizelethajtóként pedig átmossa, megtisztítja a kiválasztó szerveket. Gyakori felfázásnál, hólyaggyulladásnál, visszatérő fertőzéseknél érdemes megelőzésre is fogyasztani.
Cukorbetegség, inzulinrezisztencia esetén is hasznos
A hibiszkusz jelentősen csökkentheti a diabétesz szövődményeként fellépő idegi és érkárosodást, védi a veséket. A vércukorszint mellett jótékony hatású a koleszterinszintre is.
Csökkenti a stressz káros hatásait
A hibiszkuszban lévő növényi vegyületek nyugtatják az idegeket, csökkentik a szorongás, a feszültséget. A kedélyállapotot, a hangulatot is javítják, ezért pánikbetegségre vagy depresszióra való hajlamnál is javasolt a fogyasztása.
Extra tipp:
A hibiszkusz még a fogyókúra eredményességét is támogatja, mert meggátolja a szénhidrátok és keményítők egy részének felszívódását.
Kapcsolódó Termékkategória
- Gyógynövények
- Gyógynövény és élvezeti teák
- Filteres gyümölcs és fekete teák
- Szálas gyümölcs és fekete teák
- Immunerősítés
- Torokfájás
- Influenza, megfázás, nátha
- Köhögés csillapítás
- Szív és érrendszer
- Vércukorszint
- Koleszterinszint
- Húgyutak egészsége