A hibiszkusz vérnyomáscsökkentő és vizelethajtó hatású

A hibiszkusz vérnyomáscsökkentő és vizelethajtó hatású

A vérnyomás csökkentésével szerepe lehet a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében

A hibiszkuszt gyakran keverik gyümölcsteákba vagy gyógyteákba. Frissítő íze mellett nagyon hasznos lehet megfázás vagy felfázás esetén a kellemetlen tünetek, a köhögés, a torokfájás enyhítésére, a gyulladások csökkentésére. Magas vérnyomásban szenvedőknek pedig különösen ajánlott a fogyasztása.

A hibiszkuszról

A hibiszkusz Ázsiából származó, a mályvafélék családjába tartozó növény, nagy levelekkel, ötrekeszű tokos terméssel. Virágjában értékes illóolajok vannak, amelyek finom aromájúak, remekül illenek a gyümölcsteákba. A hibiszkuszban nagyon sok immunerősítő, érvédő C-vitamin található, az anyagcsere-folyamatok és az idegrendszer számára fontos B-vitaminok, emellett növényi immunanyagok, flavonoidok, érvédő antocianozidok, szerves savak, poliszacharidok. 

A hibiszkuszból a tea mellett gyakran készítenek lekvárt, szószokat, mártásokat vagy levest. Étrend-kiegészítőben is hozzá lehet jutni. Íze hasonlít az áfonyához, kicsit fanyarkás.

Mikor ajánlott elsősorban a hibiszkusz fogyasztása?

  • magas vérnyomásra
  • magas vércukorszintre
  • megfázás, felső légúti fertőzés esetén
  • köhögésre, torokfájásra
  • szív- és érrendszeri betegségekre való hajlamnál
  • meglévő szív- és érrendszeri problémáknál
  • érszűkületre, érelmeszedésre
  • visszeres, aranyeres panaszokra
  • gyakori ínyvérzésre, orrvérzésre
  • erős menstruációs vérzésre
  • véraláfutásokra
  • fokozott vizesedésre
  • stresszes időszakban

A magas vérnyomás természetes ellenszere

A hibiszkusz fogyasztása nagyon hasznos lehet azok számára, akik magas vérnyomástól szenvednek, mert természetes úton csökkenti az értékeket, és elősegíti a normál vérnyomás fenntartását. A vérnyomás csökkentésével szerepe lehet a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében. Alacsony vérnyomásnál azonban ellenjavallt!

Erősen, rugalmasan tartja az ereket

A hibiszkusz gyengülő erek, érproblémák esetén is ajánlott, mert rugalmasan tartja az érfalakat, csökkenti az erek áteresztőképességét. Gyakori fogínyvérzés, orrvérzés, véraláfutás esetén, valamint erős menstruációs vérzésnél, visszereknél nagyon hatékony lehet a tünetek csökkentésében.

Hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez

Magas C-vitamin-tartalmával a hibiszkusz növeli a kórokozókkal, fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. Megfázás, felső légúti fertőzés esetén csillapítja a köhögési ingert, a torokfájást, feloldja a letapadt nyákot, felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot. Erős antioxidánsként megköti azokat a szervezetben elszaporodó szabadgyököket, amelyek károsítanák a sejteket.

Vizelethajtó, gyulladáscsökkentő hatású

A hibiszkusz vesegyulladás, hólyaggyulladás esetén is segítséget nyújthat, mert erős gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású, vizelethajtóként pedig átmossa, megtisztítja a kiválasztó szerveket. Gyakori felfázásnál, hólyaggyulladásnál, visszatérő fertőzéseknél érdemes megelőzésre is fogyasztani.

Cukorbetegség, inzulinrezisztencia esetén is hasznos

A hibiszkusz jelentősen csökkentheti a diabétesz szövődményeként fellépő idegi és érkárosodást, védi a veséket. A vércukorszint mellett jótékony hatású a koleszterinszintre is.

Csökkenti a stressz káros hatásait

A hibiszkuszban lévő növényi vegyületek nyugtatják az idegeket, csökkentik a szorongás, a feszültséget. A kedélyállapotot, a hangulatot is javítják, ezért pánikbetegségre vagy depresszióra való hajlamnál is javasolt a fogyasztása.

Extra tipp:

A hibiszkusz még a fogyókúra eredményességét is támogatja, mert meggátolja a szénhidrátok és keményítők egy részének felszívódását.

Kapcsolódó Termékkategória

Kapcsolódó termékek


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük