Gátolja a kifáradást, segíti az ébren maradást, sőt növeli a szellemi és fizikai állóképességet, emeli a készültséget, az összpontosítást
A kakaó nagyon népszerű az egész világon, mert a finom csokoládé alapanyaga. Azonban nemcsak ezért olyan értékes növény: rengeteg vitamin, ásványi anyag és nyomelem van benne, erős antioxidáns hatású. Az agynak, a szívnek és az emésztésnek is nagyon jót tesz, sőt még fogyókúra kiegészítésére is ajánlott a fogyasztása.
A kakaóról
A kakaó a trópusi esőerdőkből származik, a mályvafélék családjába tartozó növény. Gyümölcse a kakaóbab, amelyet elsősorban a csokoládé alapanyagaként használnak fel szerte a világban. Magas rosttartalmú növény, rengeteg flavonoiddal, polifenollal, amelyeket a növények termelnek a kórokozókkal és káros külső hatásokkal szemben, de az emberi szervezetben is hasonló védelmi szerepet töltenek be.
Sok vitamin található benne, gazdag csonterősítő, immunerősítő D-vitaminban, sejtvédő E-vitaminban, a szem, a bőr, a nyálkahártyák számára fontos A-vitaminban, valamint az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez nélkülözhetetlen B-vitaminokban. Sok izomvédő magnézium, szíverősítő kálium, vérképző vas, foszfor és réz is van benne.
A kakaó egyik legértékesebb hatóanyaga a teobromin, amely a növényi koffeinnel együtt serkentő, élénkítő hatású. Ugyanakkor szerotonint és triptofánt is tartalmaz, ezek stresszcsökkentő, természetes antidepresszáns hatású vegyületek, amelyek még a teljesítményt is javítják. A benne lévő arginin pedig kiemelten védi a szívet, az ereket, javítja a vérkeringést, normalizálja a vérnyomást.
Mikor ajánlott a kakaó rendszeres fogyasztása?
- a koncentráció, az éberség növelésére
- megterhelő fizikai vagy szellemi igénybevételkor
- tanulási nehézségeknél, vizsgaidőszakban
- fokozott stressz esetén
- fizikai és mentális kimerültségnél
- a memória javítására
- lehangoltságnál, gyakori szorongásnál
- szív- és érrendszeri betegségekre való hajlam esetén
- meglévő szív- és érrendszeri problémáknál
- fogyókúra kiegészítésére
- az anyagcsere serkentésére
- emésztési zavarokra
- a bőr hidratálására, feszesítésére
A kakaóban sok antioxidáns található
A kakaóban lévő antioxidáns hatású vegyületek, főként a flavonoidok és a polifenolok segítenek megkötni és közömbösíteni azokat a szervezetben elszaporodó szabadgyököket, amelyek oxidálnák (károsítanák) a sejteket, és ezzel különféle gyulladásokat, betegségeket indítanának el. A szív- és érrendszer egészségére is jótékony hatásúak, természetes úton normalizálhatják a vérnyomást és a koleszterinszintet, rugalmasan tartják az ereket.
Élénkítő hatású, javítja a koncentrációt
A kakaóban lévő teobromin természetes élénkítő hatású, stimulálja az agyat és a központi idegrendszert. Gátolja a kifáradást, segíti az ébren maradást, sőt növeli a szellemi és fizikai állóképességet, emeli a készültséget, az összpontosítást.
A kakaóban sok magnézium is található, amely csökkenti a stresszt, elősegíti a megfelelő izomműködést, a benne lévő B-vitaminok pedig hozzájárulnak az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez. A mentális állapotra is jótékony hatású, a szorongás oldása mellett javítja a hangulatot, ezért depresszióra vagy pánikbetegségre való hajlamnál is hasznos lehet.
Fogyókúra kiegészítésére, emésztési panaszok megszüntetésére
A kakaó magas rosttartalmával hozzájárul az emésztési zavarok kezeléséhez, kitisztítja a lerakódott salakanyagokat, védi a beleket. Arginintartalmával serkenti az anyagcserét, a zsírégetést, fokozza az izmok növekedését, ezért sportolók, fogyókúrázók számára is ajánlott.
Védi a szívet, az ereket
Az arginin befolyással van a nitrogén-oxid előállítására és mennyiségére, ezzel tágítja az ereket, javítja a vérkeringést, elősegíti a sejtek tápanyagokkal való ellátását. Hozzájárulhat a vérnyomás normalizálásához, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, kezeléséhez.
Extra tipp:
A kakaóban lévő antioxidánsok a bőr állapotára is jótékony hatásúak, védelmet nyújtanak a káros környezeti hatások, az UV-sugárzás ellen, rugalmasan tartják a szöveteket, lassítják az öregedési folyamatokat.
Kapcsolódó Termékkategória
- Gyógynövények
- Superfood
- Memória, agyműködés
- Testi és szellemi frissesség
- Szív és érrendszer
- Stresszoldás, idegrendszer
- Fogyókúra, diéta, zsírégetés
- Probiotikum, bélflóra, emésztés