A mák fogyasztása emésztési problémák esetén is nagyon hasznos lehet
A mákolaj fogyasztása kiemelten jó hatással van a csontokra, rendszeres fogyasztásával megőrizhető, illetve pótolható a csontok szükséges ásványianyag-mennyisége. Változókorban lévő nők számára kifejezetten ajánlott, mert megakadályozhatja a csontszövetek leépülését.
A mákolajról
A mák fogyasztása azért nagyon hasznos, mert tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, amely szükséges az emberi szervezet számára. Nagyon magas az ásványianyag-tartalma: rengeteg csonterősítő kalcium és foszfor, izomvédő, szívvédő, magnézium és kálium, a folyadékháztartást szabályzó nátrium, vérképző, a fáradékonyságot csökkentő vas található benne.
Vitamintartalma is jelentős, kiváló E-vitamin-forrás, amely az egyik legerősebb természetes antioxidáns, semlegesíti a sejteket oxidáló, azaz károsító szabadgyököket a szervezetben. Sok B-vitamint is tartalmaz, ez pedig a stressz csökkentéséhez, az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez nélkülözhetetlen.
A mákszemekből hidegsajtolással nyerik ki az értékes, csonterősítő hatású mákolajat. Ez az eljárás mentes mindenféle mesterséges vegyi anyagtól és behatástól, így az olaj megőrzi teljes vitamin- és ásványianyag-tartalmát.
A mák fogyasztása emésztési problémák esetén is nagyon hasznos lehet, tisztítja a bélfalakat, elősegíti a megfelelő bélmozgást. A vérnyomásra is jótékony hatású, valamint hozzájárulhat a mentális egészség megőrzéséhez.
Mikor ajánlott különösen a mákolaj fogyasztása?
- a csontok erősen tartásához
- a csontritkulás megelőzéséhez és kezeléséhez
- változókorban
- vashiány, vérszegénység esetén
- vegán, illetve vegetáriánus étrend kiegészítésére
- szív- és érrendszeri betegségekre való hajlam esetén
- magas vérnyomásra, magas koleszterinszintre
- gyakori szorongás, feszültség, alvásproblémák ellen
- a koncentráció és a memória serkentésére
Erősíti, építi a csontokat
A kalcium a csontok építőanyaga, a mákolaj pedig kiváló forrása a természetes kalciumban. Ha kevés a kalciumbevitel, a szervezet a szükséges mennyiséget a meglévő csontokból vonja ki, ami súlyos szövődményekhez, szív- és érrendszeri betegségekhez, idegrendszeri károsodáshoz vagy csontritkuláshoz is vezethet.
Változókorban különösen fontos odafigyelni a megfelelő kalciumbevitelre, a csontok erősségének, ásványianyag-sűrűségének fenntartására. A mákolajban a kalcium mellett magnézium és foszfor is található, amelyek szintén hozzájárulnak a csontok erősségének megtartásához.
Már kialakult csontritkulás esetén is érdemes mákolajat fogyasztani, mert hatékonyan pótolhatja a csontok számára szükséges ásványi anyagokat.
Béltisztító, méregtelenítő hatású
A mákolaj a csonterősítés mellett a belekre is nagyon jótékony hatású, mert kivezeti a lerakódott salakanyagokat, tisztítja a beleket, védi a bélfalakat az irritációtól, a sérülésektől. Jelentősen csökkentheti a leggyakoribb emésztési panaszokat, a puffadást, felfúvódást, gyomorégést, gázosodást is.
Stressz, szorongás, alvászavarok ellen
A mákmagokban lévő kis mennyiségű ópiátszármazék nem okoz függőséget, sem bármilyen káros mellékhatást, ellenben nagyon hatékonyan nyugtatja az idegeket. A szorongás, a feszültség oldásával elősegíti a könnyű elalvást, az éjszakai zavartalan pihenést. Aromaterápiában is felhasználható az alvás elősegítésére, a fejfájás csillapítására, a stressz, a szorongás oldására.
Fiatalosan tartja a bőrt, erősíti a hajat, a körmöket
A mákolajban lévő értékes zsírsavak természetes úton táplálják a bőrt, a hajat, a körmöket. Sok E-vitamin van benne, amelyet a szépség vitaminjának is neveznek, mert védelmet nyújt a káros külső hatásokkal szemben, hidratálja, rugalmasan tartja a szöveteket. Olyan bőrproblémák kezelésére is alkalmas, mint az övsömör vagy az ekcéma.
Extra tipp:
A mákolaj magas koleszterinszint esetén is nagyon hasznos lehet, mert esszenciális zsírsavai csökkentik a vérben a káros koleszterin szintjét, tisztán és rugalmasan tartják az érfalakat.