Az ómega-6 zsírsavak nagymértékben hozzájárulnak a szív és agy megfelelő működéséhez, csökkentik a gyulladásokat, erősítik a csontokat, serkentik az anyagcserét
Ha kevés ómegazsírsavhoz jut a szervezet, az jelentősen megnövelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, az idegrendszeri és mentális zavarokat, valamint a látás romlását, ezért fontos a folyamatos pótlásuk, köztük az ómega-6 zsírsavaké is.
Mik azok az ómegazsírsavak?
A zsír nélkülözhetetlen energiaforrás az emberi szervezet számára, a zsírsavak az elfogyasztott ételekben lévő zsírok és olajok lebontásával kerülnek a szervezetbe. Vannak telített és telítetlen zsírsavak, előbbiek túlzott fogyasztása kifejezetten káros hatású, míg utóbbiaké kiemelten hasznos.
Az ómegazsírsavak olyan telítetlen zsírsavak, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez. Az értékes ómegazsírsavak közé tartozik az ómega-3 (alfa-linolénsav), az ómega-6 (linolsav) és az ómega-9 (oktadecénsav, olajsav). Az ómega-3 és az ómega-6 zsírsavak úgynevezett esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsavak, a szervezet nem képes előállítani ezeket, ezért a mindennapos étrend vagy táplálékkiegészítők útján kell a bevitelükről gondoskodni.
Az ómega-6 zsírsavakról
Mikor fontos különösen az ómega-6 zsírsavak pótlása?
- szív- és érrendszeri betegségek
- emésztési problémák
- zsírmáj, veseműködési zavarok
- ízületi gyulladás, merevség
- kiszáradt bőr, lassú sebgyógyulás
- fokozott hajhullás
- száraz, irritált szemek
- koncentrációs és memóriazavarok
- tanulási nehézségek
- gyakori hangulatingadozások
- csökkent hormontermelés
Védik a szívet, az ereket
Az ómega-6 zsírsavak az ómega-3 zsírsavakkal együtt hozzájárulnak a szív és az agy egészséges működéséhez, jelentősen csökkenthetik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
Csökkentik a vérben káros koleszterin szintjét, tisztítják az ereket, rugalmasan tartják az érfalakat. Növelik a véralvadási időt, meggátolhatják a vérlemezkék összecsapódását, a vérrögök képződését. Fokozzák a szív oxigén- és vérellátását, jótékony hatásúak a vérnyomásra.
Ízületi gyulladásra, merevségre
Az ómegazsírsavak természetes gyulladáscsökkentő hatásúak, nagyon hasznos a fogyasztásuk ízületi és reumatikus panaszok esetén. Hidratálják az ízületeket, csökkentik a gyulladást, a fájdalmat, a merevséget, elősegítik a megfelelő mozgathatóságot.
Serkentik a koncentrációt, a memóriát
Az emberi agy csaknem 60%-a zsírból áll, ezért nagyon fontos az értékes zsírsavak pótlása a megfelelő mentális és pszichés állapot fenntartásához. Az ómegazsírsavak erősítik az idegeket, javíthatják a szellemi teljesítményt, lassítják az öregedési folyamatokat. A stressz csökkentéséhez, a szorongás oldásához, sőt még a depresszió megelőzéséhez is hozzájárulhatnak.
Bőrproblémák megelőzésére, kezelésére
Az ómega-6 zsírsavak rugalmassá teszik a sejteket, védelmet nyújtanak a káros külső hatásokkal szemben. Ezzel a bőrt is táplálják, megelőzhetik, illetve kezelik a gyulladásokat, a kiszáradást, a fokozott viszketést. Akné, ekcéma, pszoriázis esetén nagyon ajánlott a pótlásuk.
Az ómega-6 zsírsavak természetes forrásai
A kender, a tökmag, a repceolaj, az olívaolaj, a mogyoró és az olajos magvak mind nagyon jó források az ómega-6 zsírsavak pótlására, de a mák, a tojás, az avokádó, a szója vagy a kukorica is nagyobb mennyiséget tartalmaz belőle.
Extra tipp:
Az ómega-6 zsírsavak pótlásakor azonban ügyelni kell arra, hogy túlzott bevitelük káros hatású lehet. Az ideális ómega-3 és ómega-6 zsírsavarány körülbelül 1:3 és 1:5 közötti.
Kapcsolódó Termékkategória
- Omega 3-6-9 és Lecitin
- Halolaj
- Cápamáj, csukamájolaj
- Krill rákolaj
- Lazacolaj
- Lenmagolaj
- Feketeköménymag olaj
- Borágó olaj
- Szív és érrendszer
- Koleszterinszint
- Gyulladáscsökkentés
- Memória, agyműködés