A mangánnak szerepe van a szénhidrát- és zsíranyagcserében, sok enzim aktiválásában, a hormonok megfelelő működésében, elsősorban a nemi és pajzsmirigyhormonok előállításában
A mangán antioxidáns hatású mikroelem, semlegesíti a sejteket oxidáló, azaz károsító szabadgyököket a szervezetben. Fontos a pótlása, mert hiánya többek között idegrendszeri zavarokat, bőrproblémákat, csontfejlődési rendellenességeket és terméketlenséget is okozhat.
A mangánról
A mangán olyan ásványi anyag, amelyre a szervezetnek csak igen kis mennyiségben van szüksége. Az emberi test körülbelül 10-20 mg mangánt tartalmaz, mégis számos élettani folyamathoz engedhetetlen a megfelelő mennyiségű bevitele.
Mangánra szükség van az anyagcsere-folyamatokhoz, a szaporodáshoz, a fejlődéshez, a növekedéshez. Fontos szerepe van a csontok erősségének megtartásában, a bőr egészségében, a sebgyógyulásban, az idegrendszer, az agy megfelelő működésében, a normál mentális állapot fenntartásában.
Milyen tünetek utalhatnak mangánhiányra?
- gyakori szédülés, egyensúlyzavarok
- hallásgyengülés, hallásproblémák
- nehézkes koncentrálás, feledékenység
- memóriazavarok
- az izomreflexek romlása
- fájdalom jelentkezése a térdben
- gyengülő, törékeny csontok
- nehezen gyógyuló sebek
- termékenységi problémák
Kiegyensúlyozott, vegyes étrend esetén ritkán fordul elő, hogy a szervezet nem jut elég mangánhoz, azonban felszívódási zavarokkal, cöliákiával, hasnyálmirigy-gyulladással vagy cisztás fibrózissal küszködőknek fontos odafigyelniük a pótlására, mert náluk könnyebben kialakulhat mangánhiány.
Antioxidáns hatású mikroelem
A mangán legfőbb hatása antioxidáns tulajdonságában rejlik. Az antioxidánsok képesek semlegesíteni azokat az elszaporodó szabadgyököket a szervezetben, amelyek károsítják az egészséges sejteket, és ezzel különféle gyulladásokat, betegségeket indítanak el a szervezetben. Szabadgyökök a természetes élettani folyamatok során keletkeznek, problémát akkor okoznak, ha kóros mértékben elszaporodnak.
Az antioxidánsok a káros szabadgyökök megkötése és semlegesítése mellett elősegítik a tápanyagok, a vitaminok, ásványi anyagok megfelelő felszívódását és hasznosulását is a szervezetben, lassítják az általános öregedési folyamatokat.
Csökkenti a gyulladásokat, hatással van a vércukorszintre is
A mangánnak szerepe van a szénhidrát- és zsíranyagcserében, sok enzim aktiválásában, a hormonok megfelelő működésében, elsősorban a nemi és pajzsmirigyhormonok előállításában. Hozzájárul a vércukorszint, a koleszterinszint normalizálásához, természetes gyulladáscsökkentő, gyulladásgátló hatásával ízületi panaszok, bélrendszeri vagy bőrgyulladások esetén is érdemes ügyelni a bevitelére.
A mangán természetes forrásai
A legjobb természetes magánforrások az olajos magvak, például a dió, a mandula, a mogyoró, a kesudió, a makadámdió. A kókusz, a tökmag, a szezámmag, a napraforgómag, a lenmag, a szója és a hüvelyesek, a limabab, a csicseriborsó, a lencse is sok mangánt tartalmaz. A teljes kiőrlésű lisztek, a hagymafélék, a tojássárgája, a zsíros halak, a rákok, kagylók is tartalmaznak mangánt.
Extra tipp:
A mangán pótlásánál figyelembe kell venni, hogy nagyobb dózisú kalcium, foszfor, magnézium vagy vas bevitele nagymértékben ronthatja a mangán felszívódását. Rendszeresen dohányzóknak vagy alkoholt fogyasztóknak pedig több mangánra van szükségük az átlagnál, ezért figyeljenek oda a megfelelő mennyiségű bevitelére.
Kapcsolódó Termékkategória
- Ásványi anyagok
- Multi Mineral komplex
- Gyulladáscsökkentés
- Memória, agyműködés
- Vércukorszint
- Probiotikum, bélflóra, emésztés