A természetben előforduló C-vitamin azért olyan értékes, mert olyan egyéb, hasznos vegyületekkel kerül a szervezetbe, mint például a rostok, a flavonoidok, a rutin, a heszperidin
Az acerola C-vitamin-tartalma csaknem 50-szer nagyobb a narancsénál. Rendszeres fogyasztása nagyon hasznos lehet az immunrendszer normál működésének támogatására, a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség növelésére, valamint magas koleszterinszint, érszűkület, érelmeszesedés esetén.
Az aceroláról
Az acerola, más nevén barbadoszi cseresznye a trópusokról származó kisebb fa, cserje. Termése egy-két cm átmérőjű, pirosas színű, puha, lédús gyümölcs. Amiért hamar keresetté vált, az a kimagasló C-vitamin-tartalma. Ezen kívül nagyon sok bőr- és szemvédő A-vitamin, stresszcsökkentő, idegerősítő B-vitamin, izom- és szívvédő magnézium, kálium, vérképző vas, csonterősítő kalcium is van benne.
Az acerola igen gazdag antioxidáns hatású növényi vegyületekben, polifenolokban, bioflavonoidokban, tanninokban, antocianinokban. Ezek a vegyületek segítik a C-vitamin felszívódását és hasznosulását a szervezetben, kiemelten védik az ereket, csökkenthetik a káros koleszterin szintjét, és még a vas felszívódását is jobbá teszik.
Mikor ajánlott az acerola fogyasztása?
- a napi szükséges C-vitamin pótlására
- az immunrendszer normál működésének támogatására
- a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség növelésére
- gyakori betegeskedés, visszatérő fertőzések esetén
- járványos időszakban
- megfázáskor, felső légúti fertőzésnél
- lázas állapotoknál
- szív- és érrendszeri betegségekre való hajlam esetén
- meglévő szív- és érrendszeri problémákra
- magas koleszterinszintre
- érszűkületre, érelmeszesedésre
- visszeres panaszokra
Kiváló természetes C-vitamin-forrás
A természetben előforduló C-vitamin azért olyan értékes, mert olyan egyéb, hasznos vegyületekkel kerül a szervezetbe, mint például a rostok, a flavonoidok, a rutin, a heszperidin. Az acerolában is sok antioxidáns hatású vegyület található, amelyek semlegesítik a szervezetben elszaporodó, a sejteket oxidáló, vagyis károsító szabadgyököket. Ezzel kiemelt védelmet nyújthatnak a sejtek számára, erősítik a szervezet védekezőképességét a káros külső hatásokkal, a kórokozókkal, a fertőzésekkel szemben.
A C-vitamin pótlásáról folyamatosan gondoskodni kell, mert a szervezet nem tudja előállítani, sem elraktározni. A felesleges mennyiség hamar kiürül. A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer és az idegrendszer normál működéséhez, csökkenti a fáradékonyságot, a stresszt, erősíti az érfalakat, az ínakat, az ízületeket, a porcokat. A kollagéntermelődés serkentésével a bőr fiatalosságának, ellenálló képességének megtartását is támogatja.
Fertőtlenít, csökkenti a gyulladásokat
Az acerola amellett, hogy gazdag a szervezet számára fontos vitaminokban és ásványi anyagokban, a káros baktériumok és vírusok kiirtásához is hozzájárul. Fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatásával nagyon hasznos lehet felső légúti fertőzéseknél, illetve húgyúti megbetegedések esetén. Nagy előnye a szintetikus gyógyszerekkel szemben, hogy nem terheli a gyomrot, sem a májat, nem borítja fel a bélflóra egészséges egyensúlyát.
Vérszegénységre, érrendszeri problémákra
Az acerolában természetes formában is található vas, magas C-vitamin-tartalmával pedig elősegíti a vas felszívódását és hasznosulását. Fáradékonyság, vashiány, vérszegénység esetén kifejezetten ajánlott a fogyasztása, vegán étrendet követőknek is.
A sok természetes C-vitamin hozzájárul az elasztin és a kollagén termelődéséhez a szervezetben, ezek pedig nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az erek rugalmasak és ellenállóak maradjanak. Szív- és érrendszeri betegségekre való hajlam esetén különösen hasznos lehet az acerola rendszeres fogyasztása.
Extra tipp:
Az acerola a vércukorszintre is jótékony hatású, ezért cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciásoknak érdemes beépíteniük az étrendjükbe.
Kapcsolódó Termékkategória
- Gyógynövények
- C-vitamin
- C-vitamin por
- C-vitamin rágótabletta
- C-vitamin tabletta
- C-vitamin pezsgőtabletta
- C-vitamin kapszula
- C-vitamin csepp
- Immunerősítés
- Influenza, megfázás, nátha