Az ómega-9 zsírsavak pótlása nagyon hasznos lehet magas koleszterinszint esetén

Az ómega-9 zsírsavak pótlása nagyon hasznos lehet magas koleszterinszint esetén

Mivel az agy nagy részét zsírszövet alkotja, az ómega-9 zsírsavak is hozzájárulnak a megfelelő agyműködéshez, a kiegyensúlyozott idegrendszerhez, a mentális problémák megelőzéséhez

Az ómegazsírsavak pótlása azért fontos, mert hiányuk megnövelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, az idegrendszeri és mentális zavarokat, valamint a látás romlását. Az ómega-3 zsírsavak mellett az ómega-9 zsírsavak bevitelére is érdemes odafigyelni.

Az ómega-9 zsírsavakról

Az ómega-9 zsírsavak egyszeresen telítetlen zsírsavak, ami azt jelenti, hogy bár nem nélkülözhetetlenek a szervezet számára, de fogyasztásuk nagyon hasznos lehet. Főként magas koleszterinszint, érelmeszesedés vagy érszűkület esetén, illetve emlékezetzavaroknál, memóriaromlásnál. Az értékes vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek, valamint a sejteket az oxidációtól, azaz a károsodástól védő antioxidánsok termelődését is elősegítik a szervezetben.

Mik azok az ómegazsírsavak?

A zsír nélkülözhetetlen energiaforrás az emberi szervezet számára, a zsírsavak az elfogyasztott ételekben lévő zsírok és olajok lebontásával kerülnek a szervezetbe. Vannak telített és telítetlen zsírsavak, előbbiek túlzott fogyasztása kifejezetten káros hatású, míg utóbbiaké kiemelten hasznos.

Az ómegazsírsavak olyan telítetlen zsírsavak, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez. Az értékes ómegazsírsavak közé tartozik az ómega-3 (alfa-linolénsav), az ómega-6 (linolsav) és az ómega-9 (oktadecénsav, olajsav). Az ómega-3 és az ómega-6 zsírsavak úgynevezett esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsavak, a szervezet nem képes előállítani ezeket, ezért a mindennapos étrend vagy táplálékkiegészítők útján kell a bevitelükről gondoskodni.

Milyen problémákat okozhat az ómegazsírsavak hiánya?

  • szív és érrendszeri betegségeket
  • magas vérnyomást, magas koleszterinszintet
  • gyulladásokat, például ízületi problémákat, bélgyulladást
  • látásromlást, szembetegségeket
  • különféle allergiák kialakulását
  • asztmás megbetegedést
  • a koncentráció és a memória romlását
  • bőrproblémákat, például ekcémát, pikkelysömört
  • hangulatingadozásokat, szorongást, depressziót

Az ómega-9 zsírsavak jótékony hatásai:

  • Csökkentik a vérben a káros koleszterin (LDL) szintjét, ami hozzájárulhat a kardiovaszkuláris egészséghez, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez.
  • Tisztítják az ereket, rugalmasan tartják az érfalakat, erősítik az ellenálló képességüket. Növelik a véralvadási időt, meggátolhatják a vérlemezkék összecsapódását, a vérrögök képződését.
  • Fokozzák a szív oxigén- és vérellátását, ezzel pozitívan befolyásolják a vérnyomásingadozást, a magas vérnyomást, javítják a koncentrációt, serkentik a memóriát.
  • Mivel az agy nagy részét zsírszövet alkotja, az ómega-9 zsírsavak is hozzájárulnak a megfelelő agyműködéshez, a kiegyensúlyozott idegrendszerhez, a mentális problémák megelőzéséhez.
  • Természetes gyulladáscsökkentő hatásúak, tele vannak olyan fitotápanyagokkal, polifenolokkal és antioxidánsokkal, amelyek megkötik és semlegesítik a sejtkárosodást, gyulladást okozó szabadgyököket a szervezetben. Ízületi gyulladás, bélgyulladás esetén is hasznos lehet a pótlásuk.

Az ómega-9 zsírsavak természetes forrásai

Az olívaolaj az egyik legjobb forrás, de sok ómega-9 zsírsav található a kesudióolajban, az avokádóolajban, a szőlőmagolajban, mandulaolajban. Olajos halakat, dióféléket, magvakat is érdemes fogyasztani az ómegazsírsavak pótlására.

Extra tipp:

Cukorbetegség, inzulinrezisztencia esetén is érdemes ómega-9 zsírsavakat fogyasztani, mert jótékony hatással vannak a vércukorszintre.

Kapcsolódó Termékkategória

Kapcsolódó termékek


Átmeneti készlethiány, jelenleg nem rendelhető

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük