Mivel az agy nagy részét zsírszövet alkotja, az ómega-9 zsírsavak is hozzájárulnak a megfelelő agyműködéshez, a kiegyensúlyozott idegrendszerhez, a mentális problémák megelőzéséhez
Az ómegazsírsavak pótlása azért fontos, mert hiányuk megnövelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, az idegrendszeri és mentális zavarokat, valamint a látás romlását. Az ómega-3 zsírsavak mellett az ómega-9 zsírsavak bevitelére is érdemes odafigyelni.
Az ómega-9 zsírsavakról
Az ómega-9 zsírsavak egyszeresen telítetlen zsírsavak, ami azt jelenti, hogy bár nem nélkülözhetetlenek a szervezet számára, de fogyasztásuk nagyon hasznos lehet. Főként magas koleszterinszint, érelmeszesedés vagy érszűkület esetén, illetve emlékezetzavaroknál, memóriaromlásnál. Az értékes vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek, valamint a sejteket az oxidációtól, azaz a károsodástól védő antioxidánsok termelődését is elősegítik a szervezetben.
Mik azok az ómegazsírsavak?
A zsír nélkülözhetetlen energiaforrás az emberi szervezet számára, a zsírsavak az elfogyasztott ételekben lévő zsírok és olajok lebontásával kerülnek a szervezetbe. Vannak telített és telítetlen zsírsavak, előbbiek túlzott fogyasztása kifejezetten káros hatású, míg utóbbiaké kiemelten hasznos.
Az ómegazsírsavak olyan telítetlen zsírsavak, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez. Az értékes ómegazsírsavak közé tartozik az ómega-3 (alfa-linolénsav), az ómega-6 (linolsav) és az ómega-9 (oktadecénsav, olajsav). Az ómega-3 és az ómega-6 zsírsavak úgynevezett esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsavak, a szervezet nem képes előállítani ezeket, ezért a mindennapos étrend vagy táplálékkiegészítők útján kell a bevitelükről gondoskodni.
Milyen problémákat okozhat az ómegazsírsavak hiánya?
- szív és érrendszeri betegségeket
- magas vérnyomást, magas koleszterinszintet
- gyulladásokat, például ízületi problémákat, bélgyulladást
- látásromlást, szembetegségeket
- különféle allergiák kialakulását
- asztmás megbetegedést
- a koncentráció és a memória romlását
- bőrproblémákat, például ekcémát, pikkelysömört
- hangulatingadozásokat, szorongást, depressziót
Az ómega-9 zsírsavak jótékony hatásai:
- Csökkentik a vérben a káros koleszterin (LDL) szintjét, ami hozzájárulhat a kardiovaszkuláris egészséghez, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez.
- Tisztítják az ereket, rugalmasan tartják az érfalakat, erősítik az ellenálló képességüket. Növelik a véralvadási időt, meggátolhatják a vérlemezkék összecsapódását, a vérrögök képződését.
- Fokozzák a szív oxigén- és vérellátását, ezzel pozitívan befolyásolják a vérnyomásingadozást, a magas vérnyomást, javítják a koncentrációt, serkentik a memóriát.
- Mivel az agy nagy részét zsírszövet alkotja, az ómega-9 zsírsavak is hozzájárulnak a megfelelő agyműködéshez, a kiegyensúlyozott idegrendszerhez, a mentális problémák megelőzéséhez.
- Természetes gyulladáscsökkentő hatásúak, tele vannak olyan fitotápanyagokkal, polifenolokkal és antioxidánsokkal, amelyek megkötik és semlegesítik a sejtkárosodást, gyulladást okozó szabadgyököket a szervezetben. Ízületi gyulladás, bélgyulladás esetén is hasznos lehet a pótlásuk.
Az ómega-9 zsírsavak természetes forrásai
Az olívaolaj az egyik legjobb forrás, de sok ómega-9 zsírsav található a kesudióolajban, az avokádóolajban, a szőlőmagolajban, mandulaolajban. Olajos halakat, dióféléket, magvakat is érdemes fogyasztani az ómegazsírsavak pótlására.
Extra tipp:
Cukorbetegség, inzulinrezisztencia esetén is érdemes ómega-9 zsírsavakat fogyasztani, mert jótékony hatással vannak a vércukorszintre.
Kapcsolódó Termékkategória
- Omega 3-6-9 és Lecitin
- Halolaj
- Cápamáj, csukamájolaj
- Krill rákolaj
- Lazacolaj
- Lenmagolaj
- Feketeköménymag olaj
- Borágó olaj
- Szív és érrendszer
- Koleszterinszint
- Gyulladáscsökkentés
- Memória, agyműködés